Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

OMV Petrom επενδύει 750 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή βιώσιμων καυσίμων: Στόχος η ηγεσία στην περιοχή

Ο όμιλος OMV Petrom, κορυφαίος όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας, δήλωσε ότι θα επενδύσει περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ (806,2 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή αρκετών μονάδων παραγωγής βιώσιμων καυσίμων στο διυλιστήριο Petrobrazi, κοντά στην πόλη Ploiesti της νότιας Ρουμανίας.

Η OMV Petrom θα κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας (SAF) και ανανεώσιμου πετρελαίου ντίζελ, καθώς και δύο μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Η μονάδα SAF και ανανεώσιμου πετρελαίου ντίζελ θα απαιτήσει επένδυση 560 εκατομμυρίων ευρώ. Η εγκατάσταση θα επιτρέψει στην OMV Petrom να προμηθεύσει περίπου 250 χιλιοτόνους βιοκαυσίμου ετησίως, ξεκινώντας από το 2028.

Η επένδυση για τις δύο μονάδες πράσινου υδρογόνου υπολογίζεται σε περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνονται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP). Οι δύο μονάδες πράσινου υδρογόνου θα έχουν συνολική ισχύ 55 MW, με τη συνολική ετήσια παραγωγή πράσινου υδρογόνου να εκτιμάται σε περίπου 8 χιλιοτόνους.

Οι επενδύσεις αυτές θα μετατρέψουν το διυλιστήριο Petrobrazi στον πρώτο μεγάλο παραγωγό βιώσιμων καυσίμων στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Μαζί με την ηλεκτροκίνηση, τα βιοκαύσιμα είναι η απάντηση στις μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αναμένουμε σταδιακή αύξηση της ζήτησης για αυτά τα προϊόντα. Χάρη στις επενδύσεις που ανακοινώσαμε σήμερα, θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με βιοκαύσιμα που παράγονται εδώ στη Ρουμανία», δήλωσε ο Radu Caprau, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OMV Petrom, αρμόδιος για τη διύλιση και την εμπορία.

«Συνολικά, έως το 2030, δεσμευόμαστε 11 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετασχηματίσουμε την εταιρεία για ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην περιοχή», πρόσθεσε η CEO της OMV Petrom, Christina Verchere.

Τον περασμένο μήνα, η OMV Petrom έθεσε σε λειτουργία τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης αργού πετρελαίου της χώρας, μετά από επένδυση άνω των 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Απρίλιο, η OMV Petrom δήλωσε ότι θα δοκιμάσει μια καινοτόμο εγκατάσταση δέσμευσης και αξιοποίησης άνθρακα στο διυλιστήριο Petrobrazi για περίοδο τεσσάρων μηνών, ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία ενέκρινε έναν πρωτοφανή προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 8 δισεκατομμυρίων leu (1,73 δισεκατομμύρια δολάρια/1,61 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2024.

  • Η OMV Petrom ανακοίνωσε καθαρό κέρδος 1,399 δισεκατομμυρίων leu για το πρώτο τρίμηνο του 2024, μειωμένο κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Οι μετοχές της OMV Petrom διαπραγματεύονταν 1,1% υψηλότερα στα 0,734 leu στις 1224 CET την Τρίτη στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.
T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next