Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το AI Σκοτώνει το “Πράσινο” Στόχο της Google;

Η αύξηση των εκπομπών της Google κατά 48% συνδέεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Google το 2023 ήταν κατά 48% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική της έκθεση.

Ο τεχνολογικός κολοσσός αποδίδει αυτή την αύξηση στις αυξανόμενες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται από τα κέντρα δεδομένων της, κάτι που επιδεινώνεται από την εκρηκτική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Οι υπηρεσίες που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτούν σημαντικά περισσότερη υπολογιστική ισχύ – και κατά συνέπεια ηλεκτρική ενέργεια – σε σύγκριση με τις τυπικές online δραστηριότητες, πυροδοτώντας μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας.

Στόχος της Google είναι να επιτύχει μηδενικούς καθαρούς αποτυπώματα άνθρακα έως το 2030, ωστόσο παραδέχεται ότι “καθώς ενσωματώνουμε περαιτέρω την Τεχνητή Νοημοσύνη στα προϊόντα μας, ο περιορισμός των εκπομπών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.”

Στην Περιβαλλοντική της Έκθεση του 2024, η Google αναφέρει ότι η αύξηση οφείλεται “στις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις από την εντονότερη χρήση υπολογιστικής ισχύς για την Τεχνητή Νοημοσύνη.”

Τα κέντρα δεδομένων είναι ουσιαστικά τεράστιες συλλογές διακομιστών – και η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί τεράστιο αριθμό αυτών.

Ένα σύστημα παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης – όπως το ChatGPT – μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 33 φορές περισσότερη ενέργεια από τους υπολογιστές που εκτελούν λογισμικό για συγκεκριμένες εργασίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ωστόσο, η έκθεση της Google αποκαλύπτει επίσης μεγάλες παγκόσμιες διαφορές στις επιπτώσεις των κέντρων δεδομένων της.

Τα περισσότερα κέντρα στην Ευρώπη και τις Αμερικές λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από αποικιακές πηγές.

Αυτό συγκρίνεται με τα κέντρα δεδομένων στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία, τα οποία χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια χωρίς άνθρακα.

Συνολικά, η Google αναφέρει ότι περίπου τα δύο τρίτα της ενέργειάς της προέρχονται από αποικιακές πηγές.

“Αν μπείτε σε ένα κέντρο δεδομένων, είναι πραγματικά πολύ ζεστό και πολύ θορυβώδες”, λέει ο Tom Jackson, καθηγητής διαχείρισης πληροφοριών και γνώσης στο Πανεπιστήμιο Loughborough.

“Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι όλα όσα αποθηκεύουν στο cloud επηρεάζουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα άνθρακα”, λέει.

Ο καθηγητής Jackson διευθύνει την Ομάδα Σχεδίασης Ψηφιακού Αποανθρακοποίησης, η οποία προσπαθεί να μετρήσει και να βρει λύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τη χρήση δεδομένων.

“Οι πάροχοι δεδομένων πρέπει να συνεργαστούν στενά με μεγάλους οργανισμούς για να τους βοηθήσουν να απομακρυνθούν από την αποθήκευση τόσο μεγάλων ποσοτήτων ‘σκοτεινών δεδομένων'”, λέει.

Τα σκοτεινά δεδομένα είναι δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από οργανισμούς αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί είτε μόνο μία φορά είτε καθόλου.

Ωστόσο, η αποθήκευσή τους σε chips εξακολουθεί να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούνται.

“Κατά μέσο όρο, το 65% των δεδομένων που αποθηκεύει ένας οργανισμός είναι σκοτεινά δεδομένα”, λέει ο καθηγητής Jackson.

Επαινεί τον στόχο της Google να επιτύχει μηδενικούς καθαρούς αποτυπώματα άνθρακα στα κέντρα δεδομένων της έως το 2030, αλλά επισημαίνει ότι θα είναι “πολύ δύσκολο”.

Η αυξημένη χρήση ενέργειας – και νερού – από την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πυροδοτήσει μια σειρά προειδοποιήσεων, ειδικά καθώς ο κλάδος προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού National Grid δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο συνδυασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κβαντικής πληροφορικής θα οδηγήσει σε εξαπλασιασμό της ζήτησης ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, υποβαθμισε πρόσφατα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αύξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2% έως 6%.

“Το ερώτημα είναι, θα επιταχύνει η Τεχνητή Νοημοσύνη μια μείωση άνω του 6%; Και η απάντηση είναι: σίγουρα”, είπε, όπως αναφέρεται από τους Financial Times.

Η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πιθανό να συνεχιστεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται και διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας.

Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς υιοθετούμε τα οφέλη της.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση πιο αποδοτικών σε ενέργεια υπολογιστικών πόρων, την ανάπτυξη αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και την καλύτερη διαχείριση των δεδομένων που συλλέγονται και αποθηκεύονται.

Μόνο με συνεργατική προσπάθεια από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άτομα μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος του πλανήτη μας.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next