Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινη στροφή για τη Νότια Αφρική

Νέος νόμος επιβάλλει ανώτατα όρια εκπομπών και προωθεί την προσαρμογή στο κλίμα

Η Νότια Αφρική πέρασε ένα νέο, ολοκληρωμένο νόμο για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος επιβάλλει ανώτατα όρια εκπομπών στους μεγάλους ρυπαντές και υποχρεώνει κάθε πόλη να αναπτύξει ένα σχέδιο προσαρμογής.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa έχει θεσπίσει έναν ολοκληρωμένο νόμο για την κλιματική αλλαγή που επιβάλλει ανώτατα όρια εκπομπών σε μεγάλες εταιρείες που ρυπαίνουν και επιβάλλει σε κάθε πόλη να αναπτύξει ένα σχέδιο προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, ο νόμος αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών τομεακών υπουργείων και στην παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης και λήψης αποφάσεων, ώστε η Νότια Αφρική να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της Εθνικά Καθορισμένης Συνεισφοράς (NDC) στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Νότια Αφρική, η μεγαλύτερη οικονομία με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα και ένας από τους 15 μεγαλύτερους εκλυτές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πιθανότατα θα χάσει τους στόχους της λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Ο νέος νόμος αναμένεται να διασφαλίσει τη μετάβαση της Νότιας Αφρικής σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να οικοδομεί ανθεκτικότητα στο κλίμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας και προωθεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην αναδυόμενη πράσινη οικονομία.

Τα μέτρα μετριασμού της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο και πιο αισθητές σε διάφορους τομείς, όπως οι υδατικοί πόροι, η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων, τα δάση και η αλιεία, η ανθρώπινη υγεία, η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία, οι ανθρώπινοι οικισμοί και η μετανάστευση, η διαχείριση καταστροφών, η βιοποικιλότητα και τα χερσαία οικοσυστήματα.

Οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν δυσανάλογα τις φτωχές κοινότητες και τις ευάλωτες ομάδες, δυσχεραίνοντας ενδεχομένως την ικανότητα της Νότιας Αφρικής να επιτύχει τους στόχους ανάπτυξης και οικονομικής μεγέθυνσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της μείωσης της φτώχειας.

Επιπλέον, ο νόμος για την κλιματική αλλαγή ορίζει τους ρόλους της Προεδρικής Επιτροπής για το Κλίμα. Η επιτροπή αυτή, η οποία παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις στρατηγικές της χώρας για την κλιματική αλλαγή, αποτελεί βασικό στοιχείο του θεσμικού πλαισίου του νόμου.

Ο ρόλος της είναι να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και την επίτευξη μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η υλοποίηση του νόμου θα αποτελέσει πρόκληση για την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία θα χρειαστεί να διαθέσει πόρους και να οικοδομήσει θεσμικές δυνατότητες.

Ο νόμος μπορεί να αντιμετωπίσει αντίσταση από ισχυρές βιομηχανίες, όπως η βιομηχανία άνθρακα.

Η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για τις κοινότητες, ιδίως για τις φτωχές και τις ευάλωτες ομάδες.

 

Παρά τις προκλήσεις, ο νέος νόμος για την κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον της Νότιας Αφρικής. Αν υλοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να μεταβεί σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική στο κλίμα οικονομία.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next