Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ενεργειακή Επανάσταση: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Κυριαρχούν στην Ευρώπη

Η Ευρώπη Απομακρύνεται από τα Ορυκτά Καύσιμα

Η Ανατολή της Εποχής των Ανανεώσιμων

Για πρώτη φορά, η ενέργεια που παράχθηκε από τον άνεμο και τον ήλιο ξεπέρασε αυτή των ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του think tank Ember, ο άνεμος και ο ήλιος κάλυψαν το πρωτοφανές ποσοστό του 30% των ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας συνέβαλαν συνολικά με 27%, σημειώνοντας πτώση 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

Αποτελεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο, λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από δύο χρόνια, η Ευρώπη αγωνιζόταν να εισάγει φυσικό αέριο λόγω της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν και η ζήτηση μειώθηκε. Έκτοτε, η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει και καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια επανήλθε μετά την άμβλυνση της ξηρασίας σε ορισμένα μέρη της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τον άνεμο και τον ήλιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Ορόσημα όπως αυτό δείχνουν μια πολύ σαφή κατεύθυνση», δήλωσε ο Chris Rosslowe, αναλυτής της Ember. «Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κυριαρχήσουν στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα».

Η τάση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη των τερματικών εξαγωγής φυσικού αερίου, γνωστών ως τερματικών LNG, στις ΗΠΑ και τον Καναδά για την αποστολή περισσότερων καυσίμων στην Ευρώπη. Η Ember διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος, η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, ακόμη και όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε ελαφρά. Ο ήπιος χειμώνας βοήθησε, αλλά η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απώθησε τα ορυκτά καύσιμα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η Ember προέβλεψε παγκόσμια υπερπροσφορά LNG έως το 2026 και σημαντική πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ έως το 2030.

«Υπήρξε μια επείγουσα, βραχυπρόθεσμη ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», δήλωσε η Sarah Brown, διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος της Ember. Ωστόσο, η βιασύνη για αύξηση των εξαγωγών LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ αγνοεί την πραγματικότητα της ταχείας μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

«Είναι πλέον σαφές ότι η παγκόσμια προσφορά LNG που είναι διαθέσιμη και υπό κατασκευή υπερβαίνει κατά πολύ τη προβλεπόμενη ζήτηση», δήλωσε η Brown.

Το 2023, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αυστραλία και το Κατάρ, σύμφωνα με τη US Energy Information Administration. Η Ευρώπη είναι ο κύριος προορισμός για αυτές τις εξαγωγές και αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση το τρέχον έτος. Οι αποστολές προς την Ασία αυξάνονται επίσης. Πέντε νέα τερματικά LNG βρίσκονται υπό κατασκευή στις ΗΠΑ και άλλα περισσότερα από δώδεκα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα με το αποτέλεσμα μιας αναθεώρησης των επιπτώσεών τους στο κλίμα από την κυβέρνηση Biden.

Αλλά το φυσικό αέριο θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει προβλήματα εύρεσης αγοραστών σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε τη μεγαλύτερη χωρητικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτου. Η Γερμανία έκλεισε επίσης 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τον Απρίλιο και εισήγαγε περισσότερη πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια από τη Γαλλία.

Ο Rosslowe δήλωσε ότι η μετάβαση της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα αντικατοπτρίζει πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από αρκετά χρόνια. Το 2021, η κυβέρνηση έθεσε πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα έως το 2030, και άλλαξε ορισμένους κανόνες αδειοδότησης για την επιτάχυνση της κατασκευής ηλιακών και αιολικών έργων.

Η έκθεση της Ember ανέφερε ότι ενώ δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μειωθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, ένα σωρό από ηλιακά και αιολικά έργα υποδηλώνει ότι αυτό το σημείο καμπής θα μπορούσε να είναι μόνιμο.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next