Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Air New Zealand εγκαταλείπει τους κλιματικούς στόχους και προκαλεί σάλο

Τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον στόχο της, που είχε τεθεί μόλις δύο χρόνια πριν, για μείωση των εκπομπών κατά σχεδόν το ένα τρίτο μεταξύ 2019 και 2030.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air New Zealand, Greg Foran, ανέφερε ότι λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση πιο οικονομικών αεροσκαφών και επειδή «τόσα πολλά στοιχεία για την επίτευξη του στόχου βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας», η αεροπορική εταιρεία εγκατέλειπε τον στόχο της και αποχωρούσε από την πρωτοβουλία Science-Based Targets (SBTi), έναν ισχυρό μη κυβερνητικό αρμοστή των εταιρικών στόχων για το κλίμα.

Καθώς αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν θέσει παρόμοιους στόχους για το 2030 ή το 2035, η κίνηση αυτή έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορούν να τους επιτύχουν. Επίσης, έθεσε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των αντισταθμίσεων άνθρακα στην απομάκρυνση του άνθρακα από την αεροπορία, ενός τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 2-3% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ο σύμβουλος βιωσιμότητας και προγραμματιστής αντισταθμίσεων Chris Hocknell δήλωσε ότι η απόφαση της Air New Zealand να εγκαταλείψει το SBTi δείχνει ότι οι κανόνες του οργανισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αντισταθμίσεις, είναι πολύ αυστηροί. Κατηγόρησε το SBTi για «περιβαλλοντικό ζήλο», «έλλειψη ρεαλισμού» και για μη συνεργασία με επιχειρήσεις που προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ωστόσο, ο Thomas Day, ερευνητής στο New Climate Institute, δήλωσε ότι η ослаβήσεις των κανόνων του SBTi για να φιλοξενήσει εταιρείες που δεν ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5C θα «αποδυνάμωναν εντελώς τον σκοπό των επικυρώσεων των 1,5C».

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next