Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κίνα Ηγείται της Παγκόσμιας Ενεργειακής Μετάβασης

Ένα σχέδιο που διαμορφώνει το μέλλον της ενέργειας

Η Κίνα μόλις αποκάλυψε ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για τη βελτίωση του ενεργειακού της συστήματος, με βασικό στόχο την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποτελεσματική διαχείριση της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) παρουσίασε το σχέδιο για την περίοδο 2024-2027, το οποίο αποτελεί κλειδί για την επίτευξη του στόχου της Κίνας να φτάσει στο αποκορύφωμα των εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής – όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας λόγω των καύσωνα – η Κίνα θέτει φιλόδοξους στόχους διαχείρισης της ζήτησης. Στόχος είναι να καλύψει το 5% της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διαχείρισης της κατανάλωσης, ενώ σε επιλεγμένες περιοχές ο πήχης ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 10%.

Το σχέδιο της NDRC δίνει έμφαση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μακρινά ενεργειακά δίκτυα της χώρας, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια από τις δυτικές περιοχές προς τις αναπτυσσόμενες ανατολικές πόλεις.

Επιπλέον, η Κίνα προχωρά σε νέα πρότυπα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την ανάμειξη του άνθρακα με πιο καθαρές καύσιμες ύλες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την πειραματική εφαρμογή νέων συστημάτων διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο, η Κίνα δείχνει αποφασισμένη να ηγηθεί της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης και να διαμορφώσει ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next