Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ευρώπη στον Καύσωνα: Το Ατελείωτο Καλοκαίρι της Ακραίας Ζέστης

Καύσωνες, Καταιγίδες και Κλιματική Αβεβαιότητα – Πώς οι Ακραίες Θερμοκρασίες Αλλάζουν το Πρόσωπο της Ηπείρου

Πότε θα τελειώσει το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη; Ένας μετεωρολόγος αποκαλύπτει τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού

Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία έχει κάνει τον καιρό αφόρητα δυσάρεστο.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει «ψηθεί» τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει ένα ακόμα από τα συνεχή κύματα καύσωνα. Πολλοί αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα τελειώσει αυτή η αβάσταχτη ζέστη.

Σχεδόν όλη η Γαλλία έχει τεθεί σε συναγερμό για υψηλές θερμοκρασίες, με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 30°C σε όλη τη χώρα. Η ακραία ζέστη συμπίπτει με την επέτειο της καταστροφής του 2003, όταν στις 11 Αυγούστου 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η Ιταλία βρίσκεται σε συνεχόμενα κύματα καύσωνα από τα μέσα Ιουνίου. Κάποιες περιοχές της χώρας αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ θερμοκρασίας, με τις προβλέψεις να δείχνουν πάνω από 40°C. Οι αρχές έθεσαν σε πορτοκαλί συναγερμό 40 περιφέρειες τη Δευτέρα, με μόνο εννέα να παραμένουν σε αυτόν τον συναγερμό την Τρίτη το πρωί.

Τα νοσοκομεία των πόλεων έχουν αναφέρει αύξηση κατά 20% στις εισαγωγές στα επείγοντα λόγω θερμοπληξίας και άλλων σχετικών ασθενειών. Από την Παρασκευή, η Ισπανία μάχεται με αυτό που πιθανότατα είναι το πιο έντονο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 40°C σε περιοχές της Ανδαλουσίας και του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές καιρικές συνθήκες έχουν επίσης αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών σε πολλές περιοχές.

Η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή μέρα του έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με θερμοκρασίες 34°C που καταγράφηκαν στην περιοχή του Κέιμπριτζ.

Ο καυτός καιρός έρχεται καθώς ειδικοί από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης αποκάλυψαν ότι η καυτή ζέστη σκότωσε περισσότερους από 47.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι.

Αν και το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει σε πολλές περιοχές πριν το τέλος της εβδομάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος. Δείτε τι προβλέπουν οι ειδικοί.

Γιατί νιώθουμε τόσο ζέστη στην κεντρική και δυτική Ευρώπη;
Ο μετεωρολόγος Lars Lowinski από το Weather & Radar εξηγεί ότι ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας κάνει τον καιρό αφόρητο για πολλούς στην δυτική Ευρώπη.

Η αίσθηση ότι η ζέστη είναι πιο έντονη όταν υπάρχει υγρασία οφείλεται στην ποσότητα υγρασίας στον αέρα. Το σώμα μας φυσικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία μέσω της εφίδρωσης. Όταν ο αέρας έχει περισσότερη υγρασία, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο πολύ, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο ζεστοί.

«Αυτή η ίδια υγρή ζέστη επηρεάζει μεγάλες περιοχές της Γαλλίας, τις χώρες Μπενελούξ, τη Γερμανία και άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα», εξηγεί.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, προσθέτει ο Lowinski, είναι ότι ο ζεστός καιρός επηρεάζει επίσης τον ακραίο βορρά της Ευρώπης, πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι και τη Σβάλμπαρντ. Οι θερμοκρασίες εκεί έφτασαν τους 20°C την Κυριακή, ένα ρεκόρ για τον μήνα Αύγουστο.

Πότε θα τελειώσει αυτό το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη;
Η ανακούφιση μπορεί να είναι στον ορίζοντα για κάποιους στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, καθώς το κύμα καύσωνα αρχίζει να υποχωρεί. Ωστόσο, οι συνθήκες θα επιμείνουν σε ανατολικές και νότιες περιοχές της ηπείρου.

«Η κορύφωση της τρέχουσας πολύ ζεστής περιόδου είναι βασικά στις 12 και 13 Αυγούστου στη δυτική Ευρώπη, με μια σταδιακή ψύχρανση να αναμένεται από την Τετάρτη», λέει ο Lowinski.

«Στο μεταξύ, τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης θα δουν πολύ πιο θερμές από το μέσο όρο συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου. Αυτό έρχεται μετά από έναν κάποιες φορές ακραία θερμό Ιούλιο σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια».

Γιατί είναι τόσο ζεστή η Ευρώπη αυτή τη στιγμή;
«Αυτή τη φορά, η ζέστη προκλήθηκε από ένα “ρεύμα” πολύ θερμού αέρα από τη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία, το οποίο παρασύρθηκε προς τα βόρεια εξαιτίας ενός συστήματος χαμηλής πίεσης στον Ατλαντικό», εξηγεί ο Lowinski.

«Αν και αυτές οι εισβολές θερμού αέρα από τον νότο δεν είναι ασυνήθιστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει μια τάση αυτά τα θερμά αέρια να γίνονται ακόμα πιο ζεστά λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Οι επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας γύρω από την Ευρώπη είναι επίσης υψηλές, προσθέτει, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο όπου είναι μερικές φορές 4 έως 6°C πιο θερμές από το φυσιολογικό για τον Αύγουστο.

«Οι θερμοκρασίες του νερού στη Μεσόγειο κυμαίνονται συχνά μεταξύ 26 και 30°C, κάτι που οδηγεί σε ακόμη περισσότερη ζέστη και υγρασία εκεί, οπότε ακόμη και οι παράκτιες περιοχές δεν θα δουν μεγάλη ανακούφιση».

Θα συνεχιστεί η ζέστη στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του Αυγούστου;
Αν και οι μακροπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις είναι μερικές φορές αβέβαιες, ο Lowinski λέει ότι μπορούμε να βγάλουμε μερικά γενικά συμπεράσματα αντί για ακριβείς προβλέψεις. Και, γενικά, οι τάσεις δείχνουν ότι οι θερμότερες από το φυσιολογικό συνθήκες είναι πιθανό να συνεχιστούν, ειδικά στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν οι άνεμοι στραφούν ξανά σε νότια διεύθυνση, η κεντρική και δυτική Ευρώπη μπορεί επίσης να δει κάποιες περαιτέρω ζεστές ή πολύ ζεστές περιόδους.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το πολύ ζεστό νερό στη Μεσόγειο και γύρω από πολλές δυτικές ευρωπαϊκές ακτές θα παραμείνει πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η θάλασσα μπορεί να αποθηκεύσει πολύ θερμότητα. Οι θερμοκρασίες του νερού αλλάζουν πολύ πιο αργά από τις θερμοκρασίες της ξηράς.

Προειδοποιεί ότι αυτές οι υψηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας και η περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα σημαίνουν επίσης περισσότερο «καύσιμο» για βροχές και καταιγίδες.

«Αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη δει φέτος το καλοκαίρι σε κάποια μέρη της ηπείρου και περισσότερες καταιγίδες, μερικές φορές με καταρρακτώδεις βροχές και ξαφνικές πλημμύρες, είναι πιθανό να επηρεάσουν ιδιαίτερα μέρη περιοχές της κεντρικής Ευρώπης τις επόμενες ημέρες».

Το καλοκαίρι φέτος στην Ευρώπη αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ποτέ, με τον καιρό να δείχνει το ακραίο του πρόσωπο. Ο καύσωνας δεν είναι απλώς μια προσωρινή ταλαιπωρία· είναι μια σοβαρή πρόκληση για τις αντοχές μας, την υγεία μας και το περιβάλλον.

Καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και οι καταιγίδες γίνονται όλο και πιο συχνές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Το υπόλοιπο του καλοκαιριού φέρνει αβεβαιότητα, αλλά και την ελπίδα ότι οι ακραίες αυτές συνθήκες θα οδηγήσουν σε δράση για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση που επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο καιρός θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει, και το φετινό καλοκαίρι θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας ως ένα από τα πιο καυτά και απρόβλεπτα των τελευταίων δεκαετιών.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next