Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όταν ο Πικάσο Συναντά τον Μινώταυρο

Μυθολογία, Τέχνη και Ιστορία σε Συνομιλία

Από τις 5 Ιουλίου, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας μεταμορφώνεται σε έναν μαγευτικό κόσμο όπου ο χρόνος χάνει την αξία του. Η έκθεση «Πικάσο στην Κρήτη: Η Χαρά της Ζωής» ανοίγει τις πύλες της, καλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον πυρήνα της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο αμφισβητούμενος γίγαντας του 20ού αιώνα, συναντά την αιώνια ομορφιά της αρχαιότητας. Μέσα στους χώρους του μουσείου, τα έργα του Ισπανού ζωγράφου, με επίκεντρο μυθικά πλάσματα όπως ο Μινώταυρος, οι ταύροι, ο Πάνας και οι φαυνοί, συνδιαλέγονται με ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η έκθεση, καρπός της συνεργασίας του Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από το Μουσείο Ακρόπολης και της Paloma Picasso, κόρης του μεγάλου καλλιτέχνη, αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες της έμπνευσης του Πικάσο στην ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Η Paloma Picasso, επιμελήτρια της έκθεσης και πρόεδρος του Ιδρύματος Πικάσο στο Παρίσι, έχει επισκεφτεί στο παρελθόν το Μουσείο Ελεύθερνας, αναγνωρίζοντας τη μοναδική του αξία.

Συνολικά 62 έργα του Πικάσο, μεταξύ των οποίων κεραμικά, σχέδια και χαρακτικά, αποκαλύπτουν τη μαγεία του Μινώταυρου μέσα από τα μάτια του μεγάλου καλλιτέχνη. Παράλληλα, 24 επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Ελεύθερνας συμπληρώνουν τον διάλογο των αιώνων.

Κορυφαίο σημείο της έκθεσης αποτελεί ένα δάνειο μαρμάρινο άγαλμα Ρωμαϊκής εποχής που απεικονίζει τον Μινώταυρο, αντιγραφή ενός αρχαϊκού ελληνικού πρωτοτύπου του 5ου αιώνα π.Χ. Αυτό το επιβλητικό έργο τέχνης αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη δική του οπτική πάνω στο μυθικό πλάσμα, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τέχνη του το 1928.

Άλλα εκθέματα περιλαμβάνουν 11 σχέδια με ταύρους σε συνδυασμό με έναν αρχαίο κεραμικό ταύρο από την Ελεύθερνα, 18 μικρά κεραμικά πλακίδια με φαυνούς και Πάνες που αποτυπώνουν «τη χαρά της ζωής», έξι μεγάλες πλάκες με τον Μινώταυρο και ταύρους και μια προσωπογραφία του Κλοντ Πικάσο.

Τα έργα είναι οργανωμένα σε οκτώ θεματικές ενότητες, εξερευνώντας το ενδιαφέρον του Πικάσο για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη, ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί σε βάθος.

Η έκθεση «Πικάσο στην Κρήτη: Η Χαρά της Ζωής» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουμε τη μαγεία της τέχνης που διαχρονεί και εμπνέει.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next