Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καμάλα Χάρις: Η Νέα Ελπίδα για τη Μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Η ιστορική υποψηφιότητα της Χάρις αναζωογονεί το κλιματικό κίνημα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο τολμηρές πολιτικές και δικαιοσύνη για τις πληγείσες κοινότητες.

Αν και αναμενόταν να ακολουθήσει τα βήματα του Μπάιντεν, η Χάρις, με το παρελθόν της ως εισαγγελέας και υπέρμαχος της δικαιοσύνης, έχει καταφέρει να στρέψει το βλέμμα των περιβαλλοντιστών προς το μέλλον.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη χαράξει μια αξεπέραστη πορεία στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ανέβασε τον πήχη από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία στις 21 Ιουλίου.

Όσοι νοιάζονται για το περιβάλλον εξετάζουν τώρα νέες δυνατότητες με βάση τις προηγούμενες ενέργειες της Χάρις:
Τι θα κάνει για να λογοδοτήσει η μεγάλη πετρελαϊκή βιομηχανία;
Πώς θα μπορούσε να προωθήσει περαιτέρω την πολιτική για το κλίμα, ιδιαίτερα σε θέματα ιστορικής αδικίας;
Θα μπορέσει να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που πέτυχε στα ταξίδια της στην Αφρική και την Ασία ως αντιπρόεδρος;

Μια νέα υποψηφιότητα έχει αναζωογονήσει το κλιματικό κίνημα—με ορισμένες οργανώσεις που δεν είχαν ποτέ πριν στηρίξει προεδρικούς υποψηφίους, να δηλώνουν την υποστήριξή τους στη Χάρις αμέσως μόλις ο Μπάιντεν της παρέδωσε τη σκυτάλη. Επισημαίνουν την ιστορία της ως πρώην Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, που αντιστάθηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες, τη δουλειά που έκανε για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της θητείας της στη διοίκηση Μπάιντεν, καθώς και την ιστορική της υποψηφιότητα ως γυναίκα που δεν ήταν λευκή. Η απήχησή της αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν επέλεξε τον Κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει υλοποιήσει πρόγραμμα δαπανών 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα στην πολιτεία του και υπέγραψε νόμο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2040.

«Βλέπουμε την προεδρία της ως κάτι πραγματικά αναζωογονητικό», δήλωσε ο Κανιέλα Ίνγκ, εθνικός διευθυντής του Δικτύου Πράσινης Νέας Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η Χάρις ήταν συν-χορηγός της βασικής νομοθεσίας της ομάδας το 2019 ως γερουσιαστής. Έχει ιστορικό «εξασφάλισης ότι οι μαύρες, καφέ και χαμηλού εισοδήματος κοινότητες δεν επηρεάζονται δυσανάλογα από τη ρύπανση των εταιρειών», είπε ο Ίνγκ, «γι’ αυτό μπαίνουμε στη μάχη, κάτι που οι άνθρωποι δεν περίμεναν απαραίτητα από έναν συνασπισμό όπως ο δικός μας».

Το ίδιο ιστορικό που κέρδισε τη Χάρις την υποστήριξη των προοδευτικών περιβαλλοντικών ομάδων είναι και η αιτία που ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε εναντίον της. «Η Καμάλα Χάρις έχει από καιρό υποστηρίξει τα πιο σοσιαλιστικά και αντιαμερικανικά ενεργειακά στοιχεία της ριζοσπαστικής αριστεράς στο ζήτημα του κλίματος», έγραψε η εκστρατεία του Τραμπ σε ένα email στις 29 Ιουλίου.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές της περιβαλλοντικής πολιτικής αναμένουν μια προεδρία της Χάρις να ακολουθήσει στενά τα βήματα της προεδρίας Μπάιντεν, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της κλιματικής ρύπανσης, αλλά χρησιμοποιώντας περισσότερα «καρότα» παρά «μαστίγια» για να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η πιο εμφανής άμεση διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις ίσως να είναι η ικανότητά τους να επικοινωνούν τα οφέλη των άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η τρέχουσα διοίκηση έχει κατευθύνει προς την καθαρή ενέργεια. Στο προεδρικό ντιμπέιτ του Ιουνίου, όταν ο Τραμπ αποκάλεσε αυτές τις δαπάνες «πράσινη απάτη» που αυξάνει τον πληθωρισμό, ο Μπάιντεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει: «Αν προσπαθήσουμε να φτάσουμε στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει επιστροφή».

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next