Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κύπρος Επιδιώκει Δυναμικό Ρόλο στη Μεσόγειο: Ο Κώστας Καδής Προτείνεται ως Επίτροπος της ΕΕ

Με την εμπειρία του ως πρώην Υπουργός Γεωργίας και την ακαδημαϊκή του κατάρτιση, ο Καδής αναμένεται να αναλάβει κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στη γεωπολιτική αστάθεια της Μεσογείου.

Η Κύπρος πρόκειται να προτείνει τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ως νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) η κυβέρνηση στη Λευκωσία.

«Η εμπειρία του Δρ. Καδή από τις διάφορες θεσμικές θέσεις που έχει κατέχει στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο και η εξειδίκευσή του, είναι οι βασικοί παράγοντες για την επιλογή του για τον σημαντικό ρόλο του Επιτρόπου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε γραπτή δήλωση.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώθηκε για την επιλογή του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Καδής έχει υπηρετήσει ως υπουργός σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις. Η τελευταία του θητεία ήταν από το 2018 έως το 2023, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νίκου Αναστασιάδη (ΕΛΚ). Η κυβέρνηση αυτή αντικαταστάθηκε από την ανεξάρτητη διοίκηση του Χριστοδουλίδη μετά τις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023.

Η Λευκωσία κατέχει επί του παρόντος το χαρτοφυλάκιο της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν θα ισχύει στην επόμενη θητεία. Αν και τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αναλάβει ένα από τα νέα χαρτοφυλάκια που θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Στρασβούργο στα τέλη Ιουλίου.

Στις Βρυξέλλες, κυκλοφορούν φήμες ότι ο Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε στόχο αυτό το νέο πόστο σε περίπτωση που θα προτεινόταν ξανά από την Αθήνα. Ωστόσο, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και η Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον πόλεμο στη Γάζα και στα ευρύτερα δεινά στη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος, ως η πύλη της Ευρώπης προς την περιοχή, παρέχει θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν σταθεροί στην άποψή τους να αποφύγουν την «πολιτικοποίηση» των χαρτοφυλακίων, δίνοντάς τα σε χώρες που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για εθνικά συμφέροντα. Το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, που ενδεχομένως θα ασχοληθεί και με τις συνέπειες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, θα μπορούσε να φέρει τέτοιους κινδύνους, όπως επισημαίνουν πηγές της Επιτροπής.

Η κύρια εθνική προτεραιότητα της Κύπρου παραμένει η εξεύρεση λύσης για την επανένωση του νησιού μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η Άγκυρα επικαλείται το πραξικόπημα που υποστήριξε η Αθήνα, με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά από τότε κατέχει το 37% του νησιού.

Οι συνομιλίες για την επανένωση διεξάγονται επί του παρόντος από τον ΟΗΕ και, παρά τις πιέσεις της Λευκωσίας, δεν προβλέπεται άμεση εμπλοκή της ΕΕ, καθώς τα κράτη-μέλη είναι διχασμένα. Αντίθετα με την ΕΕ, η Τουρκία έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης και κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next