Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τραγωδία στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας

Ελληνικό δεξαμενόπλοιο σε πύρινη κόλαση

Μια εφιαλτική σκηνή εκτυλίσσεται στις αιχμές της Ερυθράς Θάλασσας. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο “Σούνιο”, μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, έχει τυλιχτεί στις φλόγες και φαίνεται να παρασύρεται ανεξέλεγκτα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως “πλοήγηση και περιβαλλοντική απειλή” από την ναυτική αποστολή της ΕΕ, Aspides.

Το πλοίο, που είχε προηγουμένως εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του, βρέθηκε να καίει την Παρασκευή. Οι Χούθι, αν και δεν έχουν αναγνωρίσει άμεσα την πυρκαγιά, έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία εναντίον της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις έχουν διαταράξει μια εμπορική διαδρομή αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Το κέντρο ναυτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, UKMTO, αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί τρεις πυρκαγιές στο πλοίο. Το “Σούνιο” φαίνεται να παρασύρεται ανεξέλεγκτα, ενώ οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου αποτελούταν από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερα ιδιωτικά μέλη προσωπικού ασφαλείας, τα οποία διασώθηκαν από ένα γαλλικό αντιτορπιλικό στο κοντινό Τζιμπουτί, δήλωσε την Πέμπτη η ναυτική αποστολή Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η απώλεια του “Σούνιο” αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής. Τα 150.000 τόννα αργού πετρελαίου που μεταφέρει αποτελούν σημαντική απειλή για την θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα. Οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κρίση που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση.

Η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται δραματικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι Χούθι δείχνουν μια έκρηξη να χτυπά το “Σούνιο”, ενώ οι μαχητές τους πανηγυρίζουν στο βάθος. Μια λεπτομερής ανάλυση του βίντεο αποκαλύπτει τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις στην πλώρη του πλοίου, υποδηλώνοντας μια επίθεση με προσαρτημένες εκρηκτικές ύλες.
Οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο. Οι επαναστάτες ισχυρίζονται ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να πιέσουν για τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που έχουν δεχθεί επίθεση δεν έχουν καμία σχέση με τη σύρραξη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν προορισμό το Ιράν.
Ενώ οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει στείλει στην περιοχή την αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και το υποβρύχιο USS Georgia, ενώ επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη. Η πυρκαγιά στο “Σούνιο” αποτελεί μια σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και η απειλή περαιτέρω επιθέσεων από τους Χούθι συνεχίζει να πλανάται πάνω από την περιοχή. Οι διεθνείς κοινότητες καλούνται να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next