Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σύγκρουση Επιχειρήσεων και Συνδικάτων για την Πρόταση Ντράγκι περί Απορρύθμισης στην ΕΕ

Η πρόταση του Μάριο Ντράγκι για μείωση των κανονισμών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: ενώ οι επιχειρήσεις χαιρετίζουν την κίνηση ως μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τα συνδικάτα εκφράζουν ανησυχία για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πρόταση του Μάριο Ντράγκι για μείωση της ρυθμιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων στην ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης προκάλεσε αντιπαράθεση. Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, οι επιχειρηματικές ομάδες της Ευρώπης χαιρέτισαν την πρόταση, ενώ η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της ηπείρου, την καταδίκασε.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζει επανειλημμένα το βάρος των κανονισμών που φέρουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Παράλληλα, επισημαίνει τις «ασυμμετρίες στους κανονισμούς» που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγκριση με ανταγωνιστές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν «ανισότητες» στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό πεδίο.

«Η ρυθμιστική επιβάρυνση των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι υψηλή και συνεχώς αυξάνεται», γράφει ο Ντράγκι. Από το 2019 έως το 2024, η ΕΕ εξέδωσε περίπου 13.000 κανονισμούς, ενώ οι ΗΠΑ μόνο 3.500 και 2.000 ψηφίσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ισχυρής λομπίστικης ομάδας BusinessEurope, Φρέντρικ Πέρσον, εξήρε την «επείγουσα έκκληση» του Ντράγκι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομίας της ΕΕ. «Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην ανανέωση της βιομηχανικής στρατηγικής, με μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των ρυθμιστικών βαρών στις εταιρείες και στη μείωση του ενεργειακού κόστους», σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, Βιμ Μάις, στήριξε επίσης το κάλεσμα του Ντράγκι για «ρυθμιστική αλλαγή» στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και την πρόταση για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων της ΕΕ.

**Αντιδράσεις από τα συνδικάτα**

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), που εκπροσωπεί περισσότερους από 45 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η γενική γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, καταδίκασε την έμφαση στη «απορρύθμιση» που περιέχει η έκθεση.

«Χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που προστατεύει τους εργαζομένους και τα δικαιώματα των συνδικάτων», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η απορρύθμιση δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης.

Παρά τις επικρίσεις, η Λιντς επαίνεσε το κάλεσμα του Ντράγκι για επενδύσεις έως 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνδέονται με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και κοινωνική πρόοδο.

**Η απάντηση Ντράγκι**

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Ντράγκι προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν εξαρτάται από το εργατικό κόστος ή τη μείωση μισθών, αλλά από την έλλειψη ψηφιακής παραγωγικότητας. «Η λύση βρίσκεται στην τεχνολογία αιχμής, όχι στις χαμηλότερες αμοιβές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει την αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικάτων για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και το πώς θα επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next