Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κινέζικες Επιχειρήσεις Αντιδρούν στην Πρόταση Ντράγκι για Τελωνειακούς Δασμούς

Το Επιμελητήριο Κίνας στην ΕΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση εμπορικών εντάσεων και διαταραχή της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού πράσινης τεχνολογίας, ενώ ζητά συνεργατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κινέζικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ έχουν επικρίνει την πρόταση του Μάριο Ντράγκι για την επιβολή τελωνιακών δασμών για την προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τον ξένο ανταγωνισμό, προειδοποιώντας ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Το Επιμελητήριο Κίνας στην ΕΕ (CCCEU) απέρριψε επίσης την επανειλημμένη καταδίκη του Ιταλού τεχνοκράτη για την «υπερπροσφορά» της Κίνας και την παρουσίαση του Πεκίνου ως «υψηλού κινδύνου προμηθευτή» κρίσιμων ορυκτών στη μελέτη του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (9 Σεπτεμβρίου).

«Σχετικά με την πρόταση της έκθεσης για την εφαρμογή τελωνιακών δασμών ή άλλων εμπορικών μέτρων, το CCCEU προειδοποιεί ενάντια σε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις και να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πράσινης τεχνολογίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του επιμελητηρίου, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από χίλιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την ένωση.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αντί να επιδιώκουν «περιοριστικά εμπορικά μέτρα», οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο θα πρέπει να υιοθετήσουν μια «συνεργατική προσέγγιση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Τα σχόλια του CCCEU έρχονται μετά την δήλωση του Μάριο Ντράγκι, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι οι τελωνιακοί δασμοί μπορεί να είναι «δικαιολογημένοι» σε περιπτώσεις «άδικου ανταγωνισμού από το εξωτερικό».

Ωστόσο, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τέτοια εμπορικά μέτρα «δεν πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά» και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης «της αμερικανικής προσέγγισης της συστηματικής αποκλεισμού της κινεζικής τεχνολογίας» θα καθυστερούσε μόνο τις προσπάθειες της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας της.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κινεζική παραγωγή πράσινων τεχνολογιών με κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να έχει προκαλέσει σε ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες να «μείνουν τόσο πίσω» ώστε η επιβολή τελωνιακών δασμών «θα επέβαλλε μόνο υπερβολικά υψηλά κόστη στην οικονομία».

«Η αναφορά στην κινεζική βιομηχανική υπερπροσφορά στις πράσινες τεχνολογίες παραβλέπει τη παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα προϊόντα και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στην προώθηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκλιματοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CCCEU.

«Είμαστε απογοητευμένοι που αυτό θεωρήθηκε ως απειλή. Πιστεύουμε ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας θα πρέπει να θεωρείται ως ευκαιρία για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές», πρόσθεσαν.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η έκκληση του Ντράγκι για τις Βρυξέλλες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την διαφοροποίηση της προμήθειας ορυκτών κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση μακριά από την Κίνα, ερμηνεύθηκε επίσης λανθασμένα.

«Ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως υψηλού κινδύνου χωρίς να αναγνωρίζονται τα οφέλη της συνεργασίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ευκαιρίες για κοινές προσπάθειες εξασφάλισης αξιόπιστων και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσαν.

Η έκθεση του Ντράγκι έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων εμπορικών τριβών μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα για αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ – την ημέρα μετά την επιβεβαίωση από την ΕΕ των προσωρινών δασμών έως και 36,3% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η εμπορική διαφωνία έρχεται επίσης εν μέσω ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων σχετικά με τις όλο και πιο στενές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία και το πολιτικό καθεστώς της Ταϊβάν, ενός de facto αυτόνομου νησιού που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος του εδάφους της.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next