Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κλιματική Κρίση Επιταχύνεται: Καταστροφικές Πλημμύρες στην Ευρώπη

Πλημμύρες Πλήττουν Και πάλι την Κεντρική Ευρώπη

Η καταιγίδα Boris και ένα συνδεδεμένο με αυτήν μετεωρολογικό μέτωπο 2.000 χιλιομέτρων προκαλούν μια άλλη πλημμυρική καταστροφή στην κεντρική Ευρώπη, η οποία ενδεχομένως να είναι η χειρότερη από την πολυεθνική καταστροφή του 2002, όταν μέρη μεγάλων πόλεων όπως η Πράγα, η Δρέσδη και η Βιέννη βυθίστηκαν.

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε σημάνει την περασμένη Πέμπτη “ακραίες βροχοπτώσεις” για την κεντρική και νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με έως και 300 mm βροχόπτωση σε ορισμένες τοποθεσίες, ή το διπλάσιο του μέσου όρου για τον Σεπτέμβριο. “Ορισμένα ποτάμια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συμβάντα 1-σε-100 χρόνια”, ανέφερε.

Επηρεάζονται πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει επτά ζωές σε δύο ημέρες σε πολλές χώρες, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί στην Τσεχική Δημοκρατία. Μια γέφυρα στην ιστορική πολωνική πόλη Glucholazy, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, είχε καταρρεύσει και οι διασώστες στο Βουδαπέστη προετοιμάζονταν για την άνοδο του ποταμού Δούναβη.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk δήλωσε στο X/Twitter ότι είχε διατάξει προετοιμασίες για τη διακήρυξη κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Klaus Iohannis, δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι όλο και πιο παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με δραματικές συνέπειες”.

Λέγοντας στο X/Twitter ότι “οι ανάγκες είναι τεράστιες και η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει”, ο Πολωνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε το Σάββατο μια τοπική έκκληση “ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή πλημμυρών στη νότια Πολωνία”.

Ο Τσεχικός Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι παρείχε βοήθεια στη Μοραβία, τη Σιλεσία και την Ανατολική Βοημία από την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας κέντρων εκκένωσης και της σηματοδότησης ενός καταλόγου έκτακτης ανάγκης της IFRC για τους τοπικούς κατοίκους που αντιμετωπίζουν προειδοποιήσεις πλημμυρών.

Ο Αυστριακός Ερυθρός Σταυρός μίλησε για “συνεχή βροχή, καταιγίδες και χιόνι στα βουνά” για ημέρες, περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή του ποταμού Kamp, παραπόταμου του Δούναβη στη Κάτω Αυστρία, ως “καταστροφική”.

Η Πολιτική Προστασία επικαλέστηκε τον διοικητή των υπηρεσιών διάσωσης, Gerry Foitik, ο οποίος δήλωσε: “Φοβόμαστε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την πλημμύρα του αιώνα το 2002 θα μείνουν ξανά χωρίς τίποτα.

“Περίπου 3.000 άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους για να φτάσουν σε ασφαλές μέρος. Είναι ένα αντίο χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα βρουν ένα άθικτο σπίτι όταν επιστρέψουν. Αυτοί οι άνθρωποι θυμίζονται τρομερές αναμνήσεις και φοβούνται.

“Ως Ερυθρός Σταυρός, στέκουμε δίπλα στους πληγέντες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.”

Η επικεφαλής επιστήμης του Κέντρου Κλίματος, Liz Stephens, δήλωσε την Παρασκευή: “Τα μοντέλα πρόγνωσης υποδεικνύουν αυξημένη πιθανότητα εξαιρετικά έντονων βροχοπτώσεων σε αυτές τις περιοχές της κεντρικής Ευρώπης για πολλές ημέρες, βοηθώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις τοπικές υπηρεσίες να προετοιμαστούν.

“Οι πλημμύρες φαίνεται να είναι οι χειρότερες στην περιοχή από το 2002. Θα έχουν μάθει μαθήματα από προηγούμενες μεγάλες ευρωπαϊκές πλημμύρες, αλλά οι προβλέψεις για ορισμένες τοποθεσίες είναι για πλημμύρες πρωτοφανούς μεγέθους και η ιστορία μας λέει ότι οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται από τις φαινομενικά απίστευτες συνέπειες τέτοιων γεγονότων.

“Σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου πλημμυρών και οι εκθέσεις της IPCC έχουν δείξει ότι έχουμε ήδη παρατηρήσει ανοδική τάση στις έντονες βροχοπτώσεις, τα επιφανειακά ύδατα και τις πλημμύρες των ποταμών και τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν υψηλή εμπιστοσύνη για περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον.”

Στη πιο πρόσφατη σχετική μελέτη της, για τις πλημμύρες του Ιουλίου 2021 στη Δυτική Ευρώπη, η ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution κατέληξε με “υψηλή εμπιστοσύνη ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αυξήσει την πιθανότητα και την ένταση ενός τέτοιου συμβάντος να συμβεί και αυτές οι αλλαγές θα συνεχιστούν σε ένα ταχέως θερμαινόμενο κλίμα.”

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next