Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καλοκαίρι 2024: Το Καυτό Προειδοποιητικό Σήμα της Γης

Η πιο θερμή περίοδος που καταγράφηκε ποτέ αποκαλύπτει την αμείλικτη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν επικίνδυνη ζέστη, καθώς η κρίση που προκαλούμε απειλεί το μέλλον του πλανήτη.

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η Γη βίωσε την πιο ζεστή περίοδο που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, ήταν εμφανείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τον αφόρητο καύσωνα μέχρι τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τις καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες, και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, τα φαινόμενα αυτά έδειξαν ξεκάθαρα την δύναμη της κλιματικής κρίσης.

Η ανάλυση που παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση χρησιμοποιεί τον Δείκτη Κλιματικής Μεταβολής (Climate Shift Index – CSI) της Climate Central, προκειμένου να αξιολογήσει τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις θερμοκρασίες παγκοσμίως κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2024.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι συγκλονιστικά: Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο άνθρωπος αύξησε τους κινδύνους για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων και έκανε τα ακραία θερμικά φαινόμενα πιο συχνά και μακροχρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασικά ευρήματα:
– Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον πλανήτη δεν είχε ανάπαυλα από την ένταση της κλιματικής αλλαγής. Καθημερινά, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που οφείλονταν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο στην κλιματική αλλαγή.

– Η παγκόσμια έκθεση στην ακραία ζέστη κορυφώθηκε στις 13 Αυγούστου 2024, όταν 4,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι — δηλαδή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού — βίωσαν θερμοκρασίες που έγιναν τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

– Ο μέσος άνθρωπος στον πλανήτη βίωσε 17 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι ημέρες χαρακτηρίζονται από θερμοκρασίες υψηλότερες από το 90% των καταγεγραμμένων θερμοκρασιών στην περιοχή τους κατά την περίοδο 1991-2020, και οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν αυτό το όριο.

– Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσαν 30 ή και περισσότερες ημέρες επικίνδυνης ζέστης που οφείλονταν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο στην κλιματική αλλαγή. Αυτό περιλάμβανε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Καραϊβικής, καθώς και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων σε περιοχές όπως η Δυτική Ασία, η Μικρονησία, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ευρώπη.

– Σε 72 χώρες, όπου ζουν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καταγράφηκε η πιο ζεστή περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου από το 1970. Στις χώρες αυτές, ο μέσος κάτοικος βίωσε την έντονη επίδραση της κλιματικής αλλαγής για 34 από τις συνολικά 92 ημέρες του καλοκαιριού.

– Σε 180 πόλεις του Βόρειου Ημισφαιρίου, όπου το καλοκαίρι διαρκεί από Ιούνιο έως Αύγουστο, σημειώθηκε τουλάχιστον ένα ακραίο κύμα καύσωνα (δηλαδή πέντε συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από το 99% των καταγεγραμμένων τιμών στην πόλη αυτή την περίοδο 1991-2020). Οι καύσωνες αυτοί, σε αυτήν την ένταση και διάρκεια, είναι κατά μέσο όρο 21 φορές πιο πιθανό να συμβούν σήμερα εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική κρίση δεν είναι πια ένα μελλοντικό σενάριο, αλλά μία πραγματικότητα που ζούμε. Χρειάζεται άμεση δράση και συνειδητοποίηση για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και τις επόμενες γενιές.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next