Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ενεργειακή Επανάσταση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η ενσωμάτωση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας διαμορφώνει το ενεργειακό μας μέλλον

Μια νέα έκθεση της IEA αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ενσωμάτωσης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν για να εξασφαλίσουν την ομαλή ενσωμάτωσή τους στα ηλεκτρικά συστήματα, ή διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Η έκθεση “Integrating Solar and Wind: Global experience and emerging challenges”, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εξερευνά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους πολιτικούς φορείς καθώς οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια αποκτούν ταχύτητα. Μεταξύ του 2018 και του 2023, η ηλιακή και η αιολική χωρητικότητα παγκοσμίως υπεδιπλασιάστηκε και το μερίδιο τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε. Τροφοδοτούμενη από υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και συνεχείς μειώσεις κόστους, η χωρητικότητα αυτών των ανανεώσιμων πηγών προβλέπεται να συνεχίσει να επεκτείνεται ραγδαία μέχρι το 2030. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι κρίσιμες τεχνολογίες για την αποκλιμάκωση των εκπομπών άνθρακα, ειδικά στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε μια πορεία προς μηδενικό καθαρό μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα αυτής της πρόσθετης χωρητικότητας, αυτές οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (VRE) πρέπει να ενσωματωθούν καλά στα ηλεκτρικά συστήματα καθώς αναπτύσσονται. Σύμφωνα με την έκθεση, η καθυστέρηση στην υλοποίηση μέτρων για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια κατά 15% το 2030 και να αφαιρέσει πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το μερίδιο τους στο παγκόσμιο ηλεκτρικό μείγμα.

“Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει δει μια αξιοσημείωτη αύξηση της ηλιακής και της αιολικής χωρητικότητας καθώς οι χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και να μειώσουν τις εκπομπές. Αλλά δεν θα θερίσουν τα πλήρη οφέλη χωρίς ισχυρότερες προσπάθειες για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης αυτών των τεχνολογιών στα ηλεκτρικά συστήματα,” δήλωσε ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τις Ενεργειακές Αγορές και την Ασφάλεια Keisuke Sadamori. “Αυτή η σημαντική νέα έκθεση παρουσιάζει τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά, καθώς και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Καθώς η παγκόσμια εμπειρία μεγαλώνει, έτσι και η κατανόησή μας για το πώς να διατηρήσουμε τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια να προχωρούν με ασφάλεια.”

Η έκθεση περιλαμβάνει μια πρώτη παγκόσμια απογραφή των μέτρων ενσωμάτωσης σε 50 ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία μαζί αντιστοιχούν σε σχεδόν το 90% της παγκόσμιας ηλιακής και αιολικής παραγωγής σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει ενημερωμένες αξιολογήσεις χωρών χρησιμοποιώντας το πλαίσιο της IEA για τις φάσεις της ενσωμάτωσης μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά το 2017 και ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2019.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σε ένα σενάριο όπου οι χώρες πληρούν τους ανακοινωθέντες ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους τους, εκείνες που σήμερα έχουν χαμηλά μερίδια μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ηλεκτρικά τους μείγματα αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της αύξησης της παραγωγής μέχρι το 2030. Μπορούν συνήθως να ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς να θεσπίσουν εκτεταμένες, συστημικές αλλαγές. Τα καλά γνωστά και δοκιμασμένα μέτρα, όπως η ενίσχυση της ευελιξίας των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων και η βελτιωμένη πρόβλεψη – που εφαρμόζονται σταδιακά καθώς προκύπτει η ανάγκη – τείνουν να είναι επαρκή.

Οι πιο δύσκολες προκλήσεις συνήθως εμφανίζονται σε υψηλότερα επίπεδα διείσδυσης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, τα πρωτοπόρα συστήματα – συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Νότιας Αυστραλίας και της Ισπανίας – βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν και αυτά τα ζητήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλους. Η ανάπτυξη αποθήκευσης και νέων τεχνολογιών ηλεκτρικών δικτύων, για παράδειγμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των διακυμάνσεων στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ των εποχών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων – δηλαδή, μια μεγαλύτερη ανάγκη για σταθερότητα και ευελιξία – είναι είτε ώριμες είτε πλησιάζουν στην ωριμότητα, και η επιτυχημένη διάθεσή τους συχνά έγκειται στην κατάλληλη πολιτική και ρυθμιστική δράση παρά στις νέες τεχνολογικές καινοτομίες. Ακόμη κι έτσι, η ενσωμάτωση υψηλότερων επιπέδων μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ηλεκτρικά συστήματα απαιτεί επανασχεδιασμό των τρόπων με τους οποίους έχουν παραδοσιακά σχεδιαστεί και λειτουργήσει. Αυτό θα απαιτήσει προληπτικά μέτρα παγκοσμίως καθώς η ανάληψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει με ταχύτητα.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next