Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καταστροφικές Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Ρεκόρ Εκπομπών Απειλούν την Ευρώπη

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS) εκτιμά ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχουν ήδη απελευθερώσει το υψηλότερο επίπεδο εκπομπών άνθρακα για τον Σεπτέμβριο στα 22 χρόνια του συνόλου δεδομένων του CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS), με μεγάλο περιθώριο. Η CAMS παρακολουθεί στενά αυτές τις εκπομπές από δασικές πυρκαγιές και τη συνεπακόλουθη μακρά μεταφορά καπνού, η οποία προβλέπεται να φτάσει στην Ισπανία και τη Γαλλία το Σαββατοκύριακο.

Αρκετές δασικές πυρκαγιές πλήττουν το βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας από τις 14 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες εκτιμώμενες εκπομπές Σεπτεμβρίου – συμπεριλαμβανομένου άνθρακα και επιβλαβών ρύπων ως PM10 και PM2.5 – στα 22 χρόνια του συνόλου δεδομένων του CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS). Οι εκτιμώμενες συνολικές εκπομπές άνθρακα, που χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τη δύναμη των πυρκαγιών, ανέρχονται σε 1,9 μεγατόνους άνθρακα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλότερο σύνολο Σεπτεμβρίου για την Πορτογαλία περίπου 1 μεγατόνου άνθρακα το 2003. Οι παγκόσμιες και περιφερειακές προβλέψεις ποιότητας αέρα της CAMS δείχνουν ότι οι ρύποι καπνού που προέρχονται από αυτές τις δασικές πυρκαγιές έχουν μετακινηθεί προς τον Ατλαντικό αλλά προβλέπεται να επανακυκλοφορήσουν στο βόρειο Ιβηρικό Χερσόνησο, μέσω του Κόλπου της Βισκάγια προς τη δυτική Γαλλία τις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι βροχές που προβλέπονται για το τέλος της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσουν στην κατάσβεση ή στη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών.

Αναμένεται σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας τις επόμενες ημέρες λόγω αυτών των δασικών πυρκαγιών, με τις προβλεπόμενες συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στην περιοχή αυτή να παραμένουν σχετικά υψηλές τουλάχιστον έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Το PM2.5 αναφέρεται στα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερη, καθιστώντας τις δυνητικές επιπτώσεις τους για την δημόσια υγεία πιο σημαντικές καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και ενδεχομένως να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Εκτός από τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, μπορούν να αναμένονται θολές ουρανοί σε ορισμένες περιοχές.

Ο Mark Parrington, Επιστημονικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus, δηλώνει: “Τα δεδομένα μας δείχνουν μια σαφή ενίσχυση των εκπομπών από τις πυρκαγιές και των επιπτώσεων του καπνού στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και την ποιότητα του αέρα, αντανακλώντας την υψηλή ένταση που αναπτύχθηκε ταχέως με αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus, σε συνδυασμό με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων του Copernicus, βοηθούν τις πληγείσες χώρες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στο έδαφος και στον αέρα υπό αυτές τις πολύ απαιτητικές συνθήκες”.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next