Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κλιματική Κρίση στην Ευρώπη: Έκκληση για Ενίσχυση Ανθεκτικότητας και Δράσης

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυξημένη χρηματοδότηση και καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν εκατομμύρια ζωές και οικονομίες στην ΕΕ.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο συχνά και καταστροφικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα κύματα καύσωνα δεν είναι πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια νέα πραγματικότητα που απειλεί εκατομμύρια ζωές και προκαλεί ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές. Τα τελευταία 30 χρόνια, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί μόνο από πλημμύρες, με τραγικό απολογισμό 3.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 170 δισ. ευρώ.

Αυτή η κατάσταση έχει θορυβήσει το Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα στις 19 Σεπτεμβρίου, ζητώντας περισσότερη χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης της ΕΕ σε φυσικές καταστροφές. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναβαθμισμένες υποδομές και ταχύτερη απελευθέρωση κονδυλίων προς τις χώρες που πλήττονται.

Το ψήφισμα καλεί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ανθεκτικότητα των περιφερειών και των τοπικών κοινοτήτων, δίνοντας προτεραιότητα στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να παρουσιάσει άμεσα ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις και συντονισμό των εθνικών δράσεων για την προετοιμασία και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο που έχει βιώσει η Ευρώπη και ο πλανήτης, ενισχύοντας την αίσθηση του επείγοντος. Οι επενδύσεις στη διαχείριση πλημμυρών και στην πρόληψη καταστροφών δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και οι επιπτώσεις της γίνονται όλο και πιο ορατές. Το Κοινοβούλιο δεν ζητά απλώς επείγουσα δράση, αλλά αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της απέναντι σε αυτήν την απειλή. Το κάλεσμα για περισσότερη χρηματοδότηση, ταχύτερη δράση και καλύτερη προετοιμασία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next