Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ευρώπη σε Κρίση: Οι Φονικές Πλημμύρες και Πυρκαγιές Επιβεβαιώνουν την Κλιματική Κατάρρευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται η νέα κανονικότητα, τονίζοντας πως το κόστος της αδράνειας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της άμεσης δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι οι θανατηφόρες πλημμύρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον το σύμβολο της κλιματικής κατάρρευσης που μετατρέπεται γρήγορα σε νέα κανονικότητα

Οι καταστροφικές πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης και οι θανατηφόρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία αποτελούν σαφή απόδειξη μιας «κλιματικής κατάρρευσης» που θα γίνει ο κανόνας αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι αυτή η τραγωδία είναι εξαίρεση. Με γρήγορο ρυθμό, αυτή η πραγματικότητα μετατρέπεται στην καθημερινότητα του κοινού μας μέλλοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarčič.

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών σάρωσαν την Τρίτη μια μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας σπίτια. Στο άλλο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φλόγες που μαίνονταν στη βόρεια Πορτογαλία κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε έξι ανθρώπους.

«Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό που συζητάμε σήμερα. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα πιο ασφαλές παρελθόν», τόνισε ο Lenarčič ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, Γαλλία.

Προειδοποίησε ότι, πέρα από το ανθρώπινο κόστος, τα κράτη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και στα αυξανόμενα οικονομικά βάρη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις κρίσεις και την επίπονη διαδικασία ανάρρωσης από τις καταστροφές.

«Το μέσο κόστος των καταστροφών τη δεκαετία του 1980 ήταν 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πιο πρόσφατα, το 2021 και το 2022, οι ζημιές ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που αποδεικνύει ότι το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης», δήλωσε ο Επίτροπος.

Η Terry Reintke, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος για την ΕΕ από τη δεκαετία του 1980 υπολογίζεται στα 650 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ παλεύει να προχωρήσει γρήγορα με μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας πολιτική αντίσταση σε πολλά κράτη μέλη, όπου το κλίμα στρέφεται ενάντια σε περιβαλλοντικά ζητήματα και μέτρα, από τη θέρμανση των κατοικιών μέχρι τη ρύπανση από τις αγροτικές δραστηριότητες.

«Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή από κοινού για να μειώσουμε τις εκπομπές», τόνισε η Reintke, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν την Πράσινη Συμφωνία.

Το τεράστιο σχέδιο της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από επικριτές που το χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά δαπανηρό. Λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα το έχουν θέσει στο επίκεντρο της κριτικής τους ενάντια στους θεσμούς της Ένωσης.

Ο Lenarčič επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει απλώς να παρακολουθούν τις ειδήσεις καθημερινά για να αντιληφθούν το επείγον της κατάστασης.

«Αντιμετωπίζουμε μια Ευρώπη που ταυτόχρονα πλημμυρίζει και φλέγεται. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα … είναι πλέον σχεδόν ετήσια», προειδοποίησε. «Η παγκόσμια πραγματικότητα της κλιματικής κατάρρευσης έχει πλέον εισβάλει στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων».

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next