Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην τετραμερή σύσκεψη των χωρών του Νότου.

Με το ενεργειακό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η τετραμερής σύσκεψη των χωρών του Νότου, μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κύματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Σε αυτήν πήραν μέρος, εκτός από τη χώρα μας, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ενώ, όπως έκανε γνωστό, η χώρα μας θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να πάρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κρύψει τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία και ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, η οποία χαρακτηρίζεται από το έντονο ελληνικό στοιχείο, δίνοντας την υπόσχεση ότι: «Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης».

Comments are closed.