Επιδότηση Ηλεκτρικών Συσκευών 2022: Ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή».

Θέμα χρόνου είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός μέσω των ανακοινώσεών του το απόγευμα της Πέμπτης.

«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή”, που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι επιδοτούνται έως 50% για αντικατάσταση έως και τριών συσκευών από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγεία
  • κλιματιστικά
  • καταψύκτης

Παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά παλαιότερα από τον Κ. Σκρέκα, τελικά δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση τα πλυντήρια ρούχων, ενώ εξαιρούνται ακόμα τα πλυντήρια πιάτων και οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η επιδότηση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά ενώ θα ισχύσουν και οικονομικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του δικαιούχου, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται η κατάταξη των ενδιαφερομένων που θα κάνουν αίτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ξεπεραστεί ο στόχος του υπουργείου για 200.000 νοικοκυριά, και φτάσουμε σε έναν αριθμό κοντά στις 300.000 αιτήσεις, θα ισχύουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ακόμα, θα οριστούν επιλαχόντες και σε περίπτωση που διευρυνθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, θα τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των συσκευών τους.

Θεωρείται δεδομένο ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, στις οικογένειες με ΑΜΕΑ, τις μονογονεϊκές και τις πολύτεκνες.

Πώς θα γίνει η αίτηση

Μόλις ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, οι καταναλωτές θα μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet, ενώ θα χρειάζεται και το ΑΦΜ.

Πότε χάνεται η επιδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος πληρεί τα κριτήρια για την επιδότηση, υπάρχει και μία απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μην εξαιρεθεί. Θα πρέπει η παλιά συσκευή να λειτουργεί. Δηλαδή, αν κάποιος επιχειρήσει να προβεί στην αντικατάσταση μιας παλιάς ηλεκτρικής συσκευής που είναι εκτός λειτουργίας, θα εξαιρεθεί.

Πώς θα γίνει η επιδότηση

Οι δικαιούχοι που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους και θα πληρούν τα κριτήρια, δε θα δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ο τρόπος με τον οποίο θα λάβουν την επιδότησή τους θα είναι με έκπτωση 30% έως 50%, η οποία θα τους πιστώνεται στο κατάστημα αγοράς. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει ελευθερία στην επιλογή της συσκευής, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Comments are closed.