ΣΒΕΠΕ: Θετικός ο ρόλος των πλαστικών στην κλιματική ουδετερότητα

Άδικη η δαιμονοποίηση του πλαστικού. Με σωστή διαχείριση συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα, το συμπέρασμα συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΒΕΠΕ.

Η δαιμονοποίηση του πλαστικού για την κλιματική κρίση και την επιβάρυνση του πλανήτη είναι λανθασμένη, υπερβολική και άδικη. Αυτό ήταν το μήνυμα της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στο Διεθνές Συνέδριο -υπό τον τίτλο: «Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα»- που διοργάνωσε, την περασμένη Τρίτη (29/11) στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Κατά τις εργασίες του ήρθαν σε πρώτο πλάνο όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών και συσχετίζονται με τη συνθήκη της κλιματικής κρίσης και με τα βήματα που είναι αναγκαία για την υπέρβασή της. Όπως το έθεσε ευθύς εξαρχής ο συντονιστής του και εκτελεστικός διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος: «Θεωρήσαμε χρήσιμο να πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση μιας και η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση για το περιβάλλον είναι πλέον επιτακτική. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στην οποία τα πλαστικά έχουν ρόλο, πρωταγωνιστικό και θετικό. Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τρία πράγματα: α) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από τη βιομηχανία πλαστικών και γ) τις λύσεις που μπορούν να δοθούν».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλης Γούναρης, απέδωσε στα πλαστικά τη θέση του συμμάχου της κοινωνίας στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Παρότι, όπως είπε, «τα πλαστικά έχουν εξελιχθεί στον βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΒΠΕ και των μελών του, προκειμένου, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς να επιταχυνθεί η υιοθέτηση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας και να αναδειχθούν τα οφέλη των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν, εφαρμόζοντας τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενθαρρύνοντας τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνέργειες και δράσεις, όπως η αποψινή, ο ΣΒΠΕ επιθυμεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, το μοναδικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη λεωφόρο της πραγματικής προόδου για την Κλιματική Αλλαγή» κατέληξε.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η προστασία του περιβάλλοντος συνδυάζεται με το πλαστικό, το αντίθετο θα ήταν παράλογο»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε πως η προστασία του περιβάλλοντος συνδυάζεται με το πλαστικό και ότι το αντίθετο είναι παράλογο. Ακόμα, τόνισε πως η ελληνική οικονομία κάνει δύο χρόνια ρεκόρ επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ξέρετε το 2021 είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις και ρεκόρ, συνολικά επενδύσεων, 28 ετών. Το 2022 έχουμε νέο ρεκόρ, είμαστε ήδη πάνω από το 2021. Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για επενδύσεις που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που μετριέται ο σχετικός δείκτης από την ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι πολύ ευχάριστο για μένα ότι επί της θητείας μου έχουμε δύο συνεχόμενα έτη ρεκόρ. Είναι, όμως, και πολύ προκλητικό για την επόμενη χρονιά. Γιατί του χρόνου θα συγκριθούμε με το ρεκόρ μας. Άρα, πρέπει ν βάλουμε τα δυνατά μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το 2023 αυτά που κάναμε το 2022. Αλλιώς, το 2023 θα φαίνεται ο δείκτης επενδύσεων μειωμένος και αυτό δεν θα μου άρεσε καθόλου.

Πώς θα γίνει αυτό; Αν αξιοποιήσετε το μνημόνιο που υπογράψαμε με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Το οποίο, δεν υπεγράφη τυπικά αλλά ουσιαστικά. Σας δίνουμε την ευκαιρία, να πάτε -με τη θεσμική σας ιδιότητα ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο αλλά και ως επίσημοι, πια, συνεργάτες της ελληνικής κυβέρνησης- στη Γερμανία και να φέρετε επενδύσεις.

Από ποια χώρα; Από τη χώρα που είναι ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, η πρώτη σ’ επενδύσεις στην Ελλάδα. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν. Εγώ θα είμαι μαζί σας και πριν και μετά τις εκλογές, για να συνεχίσουμε την καλή μας δουλειά. Εφόσον ο ελληνικός λαός το διατάξει, για να μην παρεξηγηθούμε.

Κυρίες και κύριοι και αγαπητέ συνάδελφε κύριε Φάμελε, πρώην υπουργέ Περιβάλλοντος, η παρουσία μου εδώ δεν είναι τυπική. Θέλω να στείλω ένα πολύ σαφές μήνυμα. Η προστασία του περιβάλλοντος που είναι το ζητούμενο σε όλον τον κόσμο και αφορά όλους τους ανθρώπους, μπορεί να συνδυάζεται με τη χρήση του πλαστικού;

Η απάντηση είναι αναμφίβολα ναι. Το αντίθετο είναι το παράλογο. Εάν καταργούσαμε διά μαγείας το πλαστικό από όλες τις χρήσεις, πολύ σύντομα θα καταλαβαίναμε σε πόσα αδιέξοδα πάρα πολύ μεγάλα θα βρισκόμασταν. Γιατί δεν έχουμε τρόπο ν’ αντικαταστήσουμε τις περισσότερες χρήσεις του πλαστικού.

Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την τεχνολογία μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε και να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να φτιάξουμε υλικά που είναι ταχύτερα βιοδιασπώμενα, άρα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Θέλω να πω ότι η Ελλάδα, με όλη τη γνωστή γκρίνια που έχουμε για τη χώρα μας, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Έχουμε να παρουσιάσουμε πια πολύ σημαντικές βιομηχανίες σε αυτόν τον τομέα. Με μεγάλες εξαγωγές, που μπορούν ν’ ανταγωνιστούν σε διεθνές περιβάλλον στα ίσα τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Μόλις πριν από μια βδομάδα είχα την τιμή να κάνω τα εγκαίνια του καινούργιου εργοστασίου της Megaplast στη Θήβα. Μιας καταπληκτικής ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει 90% εξαγωγές, 25% αύξηση του τζίρου από χρόνο σε χρόνο.

Έχω τα πλαστικά Μακεδονίας, έχουμε την οικογένεια Λιβιδάκη, έχουμε τη Basf. Έχουμε σημαντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια επενδύουν στην καινοτομία, ενισχύουν τις εξαγωγές τους, γίνονται ανταγωνιστικές και το κυριότερο έχουν και πολλές πατέντες. Πατέντες ακριβώς σε αυτά που λέγαμε προηγουμένως.

Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο, η κυβέρνησή μας το ενθαρρύνει απολύτως. Η παρουσία μου εδώ είναι για να σας πει πως εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε το πλαστικό, γιατί αυτό δεν γίνεται. Θέλουμε η βιομηχανία μας να είναι περιβαλλοντικά φιλική, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας, και οικονομικά ανταγωνιστική για να συνεχίζει την πολύ καλή πορεία της στις εξαγωγές.

Είμαι βέβαιος πως ημερίδες όπως η σημερινή, βοηθούν και εσείς μεταξύ σας να καταλαβαίνετε τι πρέπει να κάνετε και μετά να συμβουλεύετε εμάς σωστά, για τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε.

Θέλω να είμαι ειλικρινής εδώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε παντογνώστες, ούτε επειδή είμαστε κυβέρνηση ξέρουμε τα πάντα. Το αντίθετο, έχουμε ήδη εγκαινιάσει κύριε πρόεδρε μεταξύ μας, αυτά τα χρόνια, μια καλή συνεργασία. Και ευελπιστώ να συνεχίσουμε, για να βρείτε λύσεις και στα προβλήματα του δικού σας κλάδου».

Σε δήλωσή του στο govnews, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισήμανε πως η επιχειρηματικότητα και ειδικά ο κλάδος των πλαστικών «μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πλαστικό. Υπάρχουν εφαρμογές των πλαστικών που δεν μπορούν ν’ αντικατασταθούν.

Το θέμα είναι να έχουμε τεχνολογίες που είναι φιλικές στο περιβάλλον, ν’ αυξάνουν την ανακύκλωση και να έχουμε τέτοιες πατέντες που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Σ’ αυτό το επίπεδο η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο.

Με βάση τις επενδύσεις που βλέπω στη βιομηχανία των πλαστικών στη χώρα μας είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Οι βιομηχανίες των πλαστικών στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι κυρίως εξαγωγικές. Δεν απευθύνονται στην εσωτερική αγορά».

Νούνεσης: Ο «Δημόκριτος» έχει μετατραπεί σε «έξυπνο χωριό», ψηφιακή «παιδική χαρά»

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, αναφέρθηκε στη μεταφορά τεχνολογίας από τα δημόσια εργαστήρια στην κοινωνία, η οποία έχει προσελκύσει επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα σε όλον τον κόσμο. Τόνισε πως είναι ο κύριος συνομιλητής της πολιτείας σε θέματα νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Μίλησε, για το «Smart Attica» -που χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και έχει μετατρέψει τον «Δημόκριτο» σε «έξυπνο χωριό» ή «ψηφιακή “παιδική χαρά”».

Το έργο -που θα ξεκινήσει την Πρωτοχρονιά- αναδεικνύει το Ερευνητικό Κέντρο σε ένα από τα τρία Digital Innovation Hubs της ΕΕ στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ο «Δημόκριτος» υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματική δραστηριότητα στην υψηλή τεχνολογία, λειτουργώντας ως επιταχυντής, και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 45 τέτοιες εταιρείες.

Και εξέφρασε την υπερηφάνια των μελών του «Δημόκριτου» γιατί από τον περασμένο Απρίλιο το ΝΑΤΟ τον επέλεξε ως έναν από τους εννέα επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ευρώπη, που χρηματοδοτούνται από το Innovation Fund του ΝΑΤΟ.

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είπε πως οι προκλήσεις σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένες και εξέφρασε τη λύπη του γιατί «σε σχέση με την ανακύκλωση έχουμε σημειώσει οπισθοδρόμηση». Προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης». Ακόμα, τόνισε ότι σύμφωνα με τη Eurostat «οι μη οικιακοί καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα έχουν την πιο ακριβή χρέωση στην Ευρώπη. Μετά τις επιδοτήσεις, είμαστε οι δεύτεροι πιο ακριβοί στην Ευρώπη».  Αναφέροντας ότι «πρέπει να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στην αγορά ενέργειας».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, επισήμανε ότι «από το 1980 η ετήσια μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας είναι -κατά μέσο όρο- κάτω από 1% σε πραγματικούς όρους, ενώ χώρες όπως η δική μας έχουν ρυθμό ανάπτυξης που πλησιάζει το 2%».

Ως μια από τις βασικές αιτίες ανέφερε τη μη επαρκή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην παραγωγή αλλά και τη συχνή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Προσθέτοντας ότι έχει γίνει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή.

Ειδικά για τον κλάδο των πλαστικών είπε πως «έχει πολλές, καλές και σοβαρές επιχειρήσεις, έχει εξωστρέφεια και ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων. Αν η χώρα τρέξει πιο γρήγορα στην κυκλικότητα, το οικονομικό όφελος, πέρα από το περιβαλλοντικό, θα είναι πολύ σημαντικό».

Ντάντσεφ: Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 35%, η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι 1,1%

Ο υπεύθυνος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, παρουσίασε ορισμένα από τα συμπεράσματα -σε εξέλιξη- μελέτης για τον κλάδο των πλαστικών.

Όπως είπε, «η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ο κλάδος βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη του το 2021. Είχαμε αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στα προϊόντα από πλαστικά κατά 25% το 2021 σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης, αύξηση της αξίας εξαγωγών κατά 35% σε €1,6 δισ. Ο κλάδος πλαστικών εισφέρει το 1,1% του ΑΕΠ της χώρας (περίπου €2 δισ.), ενώ στηρίζει την απασχόληση 43 χιλ. ατόμων (0,9% της απασχόλησης)».

Στις σημαντικές τάσεις για τις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε -στην υβριδική παρουσίασή του- ο Λουκάς Ζιώμας, Partner της McKinsey Ντόχα. Εξήγησε πως η «απανθρακοποίηση» δεν είναι μόνο κόστος αλλα και μια ευκαιρία δημιουργίας αξίας, Επίσης, πως η κυκλικότητα αποτελεί έναν νέο παράγοντα ανάπτυξης, ακόμη και σε μειονεκτικές περιοχές.

Ο γενικός διευθυντής της HELIOSRES, Νεκτάριος Τζωρτζόγλου, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη του Net Metering για τις επιχειρήσεις. Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τις προστατεύει από τις μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού Ρεύματος. Τις απαλλάσσει από ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ΕΤΜΕΑΡ για το τμήμα της ενέργειας που παράγουν και έχουν αύξηση της ενεργειακής κατηγορίας του ακινήτου λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ».

Την ελληνική καινοτομία της θερμόλυσης για παραγωγή καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα από πλαστικά απόβλητα παρουσίασε ο τεχνικός υπεύθυνος της Thermolysis S.A. και πρόεδρος του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Άρης Γκορόγιας.

Μίλησε για μια ευέλικτη εγκατάσταση η οποία στοχεύει να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της Κυκλικής Οικονομίας και στην αναμόρφωση του ενεργειακού κλάδου. «Ήδη μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό επενδύουν στην χημική ανακύκλωση, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης» ανέφερε.

Στο δεύτερο μέρος των παρουσιάσεων, τον λόγο είχαν οι προσκεκλημένοι του ΣΒΕΠΕ, ειδικά για το Συνέδριο.

Ο Marjan Ranogajec, υπεύθυνος έργου στον European Plastics Converters και Ευρωπαίος συντονιστής MORE, παρουσίασε την πλατφόρμα MORE. Ένα εργαλείο καταγραφής της ανακύκλωσης πλαστικών για τη μεταποιητική βιομηχανία, το οποίο ανέπτυξαν η EuPC σε συνεργασία με τα μέλη της και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στόχος είναι η καταγραφή 10 MT ανακυκλωμένων πολυμερών, που θα χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα την περίοδο 2025-2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Jan Laperre, πρόεδρος της PolyCert Europe, παρουσίασε το πρόγραμμα πιστοποίησης PolyCert Europe, το οποίο θέτει τρεις στόχους: «α) να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο οργανισμών που θα πραγματοποιούν ελέγχους στα προϊόντα που αναγράφεται ότι περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά, β) τη συλλογή, κατανόηση και διάδοση των διαφορετικών, νομικών απαιτήσεων που υπάρχουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε., γ) να διασφαλιστεί πως η σήμανση του προγράμματος PolyCert στα προϊόντα θα πιστοποιεί ότι περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά».

Τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν το πρόγραμμα Operation Clean Sweep® (OCS) παρουσίασε ο Alexandre Dangis, διευθύνων σύμβουλος της European Plastics Converters (EuPC). Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός προτύπου πιστοποίησης, στόχος του οποίου θα είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του OCS.

Επίσης, μίλησε για τις προκλήσεις που απορρέουν από την αναθεωρημένη Οδηγία για τις συσκευασίες, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2022. «Στόχος της Οδηγίας θα είναι να γίνουν όλες ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, έως το 2030. Πάντως το σημερινό προσχέδιο της Οδηγίας είναι υπερβολικά φιλόδοξο ως προς τους στόχους του», ανέφερε.

«Είναι τελείως άδικη η στοχοποίηση του πλαστικού»

Το Διεθνές Συνέδριο του ΣΒΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: τις «Προκλήσεις προς την Κλιματική Ουδετερότητα». Τη συντόνισε η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά (Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr).

Οι ομιλητές ανέδειξαν τα μείζονα θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση, την ανάγκη συνεισφοράς αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο κλάδος των πλαστικών, ώστε να συνεισφέρει στην αντιμετώπισή της. Όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΒΠΕ και γι’ αυτό ζήτησε να συμβάλλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους οι τέσσερεις καλεσμένοι του πάνελ.

Ο Δρ Πέτρος Βαρελίδης (γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας), που είχε την ευκαιρία να αναδείξει την πολιτική του ΥΠΕΝ για το περιβάλλον, υπογράμμισε ότι η στοχοποίηση του πλαστικού είναι άδικη.

Ο Νίκος Χιωτάκης (διευθύνων σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καμπάνια που ξεκίνησε ο ΕΟΑΝ για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Ο Ιωάννης Σιδέρης (διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πλαστικά Θράκης) διαπίστωσε ότι η ανακύκλωση έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα και μίλησε για συνεργασία όλων των φορέων αλλά και για την ευθύνη του παραγωγού.

Η Ελένη Μαριάνου (γενική γραμματέας Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης – CPMR) συμμετείχε -υβριδικά από τις Βρυξέλλες- στις εργασίες του Συνεδρίου. Ανέλυσε γιατί οι Περιφέρειες πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην υπόθεση της κυκλικής οικονομίας, παρουσιάζοντας σχετικά παραδείγματα δήμων ή τοπικών κυβερνήσεων στην Ε.Ε.

Το Συνέδριο -που διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά ο ΣΒΠΕ- κατάφερε να αναδείξει τις «κλιματικές προκλήσεις» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος των πλαστικών, να προτείνει διεξόδους, να ανοίξει από πολλές πλευρές το ζήτημα της ανακύκλωσης, αλλά και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνση προς την κυκλική οικονομία, που με έμφαση υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Η επιτυχία του Συνεδρίου, η διεθνής διάστασή του και η ανταπόκριση που συναντά η διοργάνωσή του αποδεικνύουν πως έχει καθιερωθεί ως ένας δημόσιος χώρος συνάντησης της βιομηχανίας πλαστικών με την πολιτική ηγεσία, ένα πεδίο διαλόγου για κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα.

Comments are closed.