Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Φοίνιξ λιώνει: 100 ημέρες πάνω από τους 38 βαθμούς Celsius

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι κάτοικοι της Φοίνιξ, της Αριζόνα, δεν έχουν βρει ανακούφιση αυτό το καλοκαίρι: Την Τρίτη, η πόλη έφτασε τους 38 βαθμούς Celsius για την 100η συνεχόμενη ημέρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταρριφθεί το 1993, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς ή υψηλότερες για 76 συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Φοίνιξ είναι μία από τις πολλές πόλεις που αντιμετωπίζουν ακραία ζέστη αυτή την εβδομάδα. Εκατομμύρια Αμερικανοί από το νοτιοδυτικό Όρεγκον έως την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη δυτική Νεβάδα βρίσκονται υπό προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη μέχρι την Παρασκευή. Ένα άλλο κύμα έντονης ζέστης ανεβάζει τις θερμοκρασίες στους τριψήφιους αριθμούς και αναμένεται να καταρρίψει ρεκόρ σε όλο το Δυτικό Ημισφαίριο.

Το Παλμ Σπρινγκς και η Κοιλάδα Κοατσέλλα της Καλιφόρνια αναμένεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα στους 48 βαθμούς την Πέμπτη το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αλλά το Furnace Creek στο Εθνικό Πάρκο Death Valley θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, στους 49 βαθμούς.

Το επικείμενο κύμα καύσωνα δεν είναι ασυνήθιστο για τη Νότια Καλιφόρνια, τη δυτική Νεβάδα και τη νότια Αριζόνα αυτή την εποχή του χρόνου, δήλωσε πρόσφατα η Heather Zehr, ανώτερη μετεωρολόγος τις AccuWeather, στην USA TODAY.

“Ο Σεπτέμβριος είναι γενικά ένας αρκετά ζεστός μήνας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του ξηρού κλίματος. … Τείνουν να φτάσουν στις μέγιστες κανονικές μέσες τους στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου,” .

Η Φοίνιξ, της Αριζόνα, καταρρίπτει το μακροχρόνιο ρεκόρ ζέστης

Στις 27 Μαΐου, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 39βαθμούς στη Φοίνιξ. Από τότε, ο καιρός έχει παραμείνει στους 38 βαθμούς ή υψηλότερα.

Η μέση θερμοκρασία στη Φοίνιξ αυτό το καλοκαίρι ήταν 38 βαθμοί, με μέση μέγιστη 43,5 και μέση ελάχιστη 31. Η πόλη βίωσε το πιο ζεστό κλιματολογικό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την The Washington Post. Εκτός από την κατάρριψη των ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 8 έως 9 βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την Post.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 177 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη ζέστη στην κομητεία Maricopa φέτος. Άλλα 436 θάνατοι διερευνώνται ως σχετιζόμενοι με τη ζέστη. Πέρυσι, 645 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες σχετιζόμενες με τη ζέστη, σύμφωνα με την κομητεία Maricopa. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων ήταν ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού φέρνουν καυτές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ το 2024, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ ο ζεστός καιρός βελτιώνει την ψυχική υγεία – οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και απορροφούν περισσότερη βιταμίνη D όταν είναι ωραία έξω – η ακραία ζέστη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

“Η ζέστη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ευερεθιστικότητα, ανησυχία, άγχος, γνωστική εξασθένηση,” δήλωσε η Susan Albers-Bowling, κλινική ψυχολόγος από την Κλινική Cleveland, στην USA TODAY τον Ιούνιο. “Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των ωρών ζέστης, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση στο ποσοστό αυτοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, της χρήσης ουσιών και του εγκλήματος.”

Η Albers-Bowling είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο και να καταστήσουν ορισμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά. Η ακραία ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και μπορεί να μειώσει την εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία, είπε.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next