Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βήμα προς ένα Πιο Καθαρό Μέλλον: Νέο Υποθαλάσσιο Καλώδιο Συνδέει Σκωτία και Αγγλία

Ηλεκτρική Επανάσταση για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Ηλεκτρική «Υπερτροχιά» Εγκρίθηκε Μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας

Οι ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών που μπορεί να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.

Η SSEN Transmission δηλώνει ότι το έργο μεταφοράς ενέργειας είναι απαραίτητο για τη μετακίνηση ενέργειας στο δίκτυο σε ημέρες χωρίς άνεμο ή υψηλή ζήτηση.

Τα δύο καλώδια μήκους 507 χιλιομέτρων θα εκτείνονται από το Peterhead στο Aberdeenshire έως το Drax στη Βόρεια Υόρκησάιρ και αρχικά θα λειτουργούν παράλληλα με έναν παρόμοιο σύνδεσμο κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Αποτελεί μέρος ευρύτερων κινήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αν και ο σύνδεσμος μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα και στις δύο κατευθύνσεις, αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα ρέει από τη Σκωτία.

Η Ofgem εκτίμησε το κόστος του έργου στα 3,4 δισεκατομμύρια λίρες, ωστόσο η SSEN αναφέρει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι θα ανέλθει πλέον στα 4,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Η χώρα είναι ήδη καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερη ενέργεια εξάγεται από τη Σκωτία παρά εισάγεται.

Ωστόσο, ο διπλής κατεύθυνσης σύνδεσμος θα επιτρέψει επίσης την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όταν απαιτείται, όπως σε ημέρες χαμηλού ανέμου.

Ένας νέος σταθμός μετατροπέα κατασκευάζεται κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Peterhead, από όπου θα τοποθετηθούν υποθαλάσσιοι καλωδία υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος στον πυθμένα της θάλασσας.

Τα καλώδια θα φτάσουν στην ξηρά κοντά στο Bridlington της Ανατολικής Υόρκης, όπου θα θαφτούν υπόγεια μέχρι το Drax και θα συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο.

Η σύνδεση θα είναι αρκετά μεγάλη για να μεταφέρει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια σπίτια.

Το έργο θα είναι το πρώτο από τέσσερις υποθαλάσσιους ηλεκτρικούς συνδέσμους που σχεδιάζονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, με την τελική χωρητικότητα να μπορεί να τροφοδοτήσει 7,5 εκατομμύρια σπίτια.

Η έγκριση δόθηκε σε μόλις πέντε μήνες σύμφωνα με τη διαδικασία ταχείας εκκίνησης του ρυθμιστή Ofgem.

Η αναλύτρια ενέργειας Sepi Golzari-Munro δηλώνει ότι οι σύνδεσμοι είναι ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς.

Πρόσθεσε: «Φυσικά προσπαθούμε να έχουμε καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά αυτό που κάνει επίσης, κρίσιμα, είναι να βελτιώσει την ενεργειακή μας ασφάλεια και τελικά θα μειώσει τους λογαριασμούς».

Η έγκριση για το Eastern Green Link 2 πιθανότατα θα ακολουθηθεί γρήγορα από το Eastern Green Link 1 που συνδέει το Torness στο East Lothian με το Seaham στο County Durham.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next