Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δασικές Πυρκαγιές: Μια Ύπουλη Απειλή για τον Εγκέφαλο

Ο Καπνός από τις Δασικές Πυρκαγιές Αποτελεί Μεγαλύτερο Κίνδυνο για τον Εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια αποκάλυψε ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για την υγεία του εγκεφάλου από άλλους τύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έρευνα συνέδεσε επίσης αυτόν τον κίνδυνο με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Η μελέτη διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και αφορούσε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κατοίκους της νότιας Καλιφόρνιας.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές, τα οχήματα και τα εργοστάσια εκπέμπουν λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5), ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποτελείται από ένα μικροσκοπικό μείγμα στερεών και υγρών σταγονιδίων 30 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στα PM2,5 από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο διάγνωσης άνοιας, ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης, σε σύγκριση με τα PM2,5 από άλλες πηγές.

Αν και τα PM2,5 που δεν προέρχονται από δασικές πυρκαγιές αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο άνοιας, το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο έντονο όσο αυτό από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα PM2,5 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άσθματος και χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση.

Η Claire Sexton, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων και εξωτερικής προβολής της Ένωσης Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Με την αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της δυτικής αμερικανικής ακτής, η έκθεση σε αυτόν τον τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία του εγκεφάλου».

Η Sexton κάλεσε επίσης σε πολιτικές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την έρευνα για καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η Holly Elser, MD, PhD, και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε αρκετούς λόγους για τους οποίους τα PM2,5 που παράγονται από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία. Παράγονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση τοξικών χημικών ουσιών και κατά μέσο όρο είναι μικρότερης διαμέτρου από τα PM2,5 από άλλες πηγές.

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί.

Το Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ (AAIC) είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση ερευνητών που εστιάζουν στην Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next