Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινη Επανάσταση στη Ναυτιλία: COSCO και Fortescue Συνεργάζονται για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Προς έναν Πιο Πράσινο Ορίζοντα. Πλοία που Τροφοδοτούνται με Αμμωνία

Ανάμεσα στα γαλάζια νερά που συνδέουν την Κίνα και την Αυστραλία, γεννιέται μια νέα εποχή για τις θαλάσσιες μεταφορές. Η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία COSCO Shipping και ο αυστραλιανός κολοσσός Fortescue, ηγέτης στον τομέα των μετάλλων και της πράσινης ενέργειας, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία μιας «πράσινης» αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων. Αυτή η συνεργασία φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά τον ρύπο που παράγει η ναυτιλιακή βιομηχανία, συμβάλλοντας έτσι σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Η συμφωνία, που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, περιλαμβάνει την κατασκευή και ανάπτυξη πλοίων που θα χρησιμοποιούν αμμωνία ως καύσιμο. Αυτά τα πλοία, είτε θα ανήκουν αποκλειστικά στην COSCO ή θα αποτελούν μια κοινή επένδυση των δύο εταιρειών. Στόχος είναι η μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων και άλλων ορυκτών αγαθών, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα στον θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας.

Η COSCO Shipping, με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο WeChat: «Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της συνεργασίας με παγκόσμιους εταίρους για την ενεργή προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, σε όλο τον κύκλο ζωής της».

Από την πλευρά της, η Fortescue, πρωτοπόρος στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, της ενέργειας και των μετάλλων, χαιρέτισε τη συνεργασία ως ένα σημαντικό βήμα προς την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας. «Αυτές οι λύσεις θα είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου μας για μηδενικές εκπομπές έως το 2040», ανέφερε η εταιρεία, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στελέχη της Fortescue βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα, συζητώντας με πιθανούς συνεργάτες για κοινά έργα. Επιπλέον, η εταιρεία είχε ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή στον κόσμο, χρησιμοποιώντας αμμωνία ως καύσιμο σε πλοίο, στο λιμάνι της Σιγκαπούρης τον Μάρτιο του 2024.

Η συνεργασία COSCO-Fortescue σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα πλοία που κινούνται με αμμωνία αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ναυτιλίας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και διασφαλίζοντας έναν πιο καθαρό ωκεανό για τις μελλοντικές γενιές.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next