Ευ. Μυτιληναίος: «H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη από… πολλές που έρχονται»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS εξέφρασε σήμερα την εκτίμησή του πως η ΕΕ κινήθηκε βιαστικά ως προς την απολιγνιτοποίηση χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο

Την εκτίμηση ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση είναι η αρχή μιας σειράς πολλών παρόμοιων κρίσεων που θα βιώσει η Ευρώπη έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συνέδριο «Η Ελλάδα μετά» του Κύκλου Ιδεών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Πολλές δεκαετίες μετά την κρίση του ’73, βιώνουμε ξανά ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην “πράσινη μετάβαση” αυτή την στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν έχουν γίνει όμως επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας, ενώ η απανθρακοποίηση προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία.Λέμε πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Όμως δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά.Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αέριου, όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο. Με την κρίση έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκης φυσικού αερίου».

Ειδικά για τις λύσεις από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενήργησε χωρίς στρατηγική με βάση την ενεργειακή πραγματικότητα και κατανόηση των δυσκολιών της ενεργειακής μετάβασης: «Πάμε χωρίς σχέδιο στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, που δε λειτουργούν όταν δε φυσά ή δεν έχει ήλιο. Ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ενέργειας όταν αυτή ζητείται από το δίκτυο γιατί δεν υπάρχει μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας.Αλλά ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας».

Στην συνέχεια προειδοποίησε πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο» για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και την ανάδειξη μιας σειράς από γεωπολιτικά ζητήματα: «Αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε αέριο και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες να είναι η Ρωσία, όχι το Κατάρ, η Νορβηγία ή η Αυστραλία. Άρα αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε διότι δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία για την ενεργειακή μετάβαση και δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις».

Παραδέχτηκε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά -και συνεπώς και η Ελλάδα – βρίσκεται πλέον σε ένα δίλημμα, που θα κρίνει το μέλλον:« Ή θα πάμε γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αντιμετωπίζοντας την μία κρίση μετά την άλλη, ή θα επενδύσουμε ταυτόχρονα στις υποδομές που θα στηρίξουν αυτή τη μετάβαση».

Τέλος, αναφερόμενος στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS εξήγησε πως «δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ» στην οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά, ωστόσο, «αυτό το μομέντουμ απειλείται αυτή τη στιγμή» από την ανατίμηση της ενέργειας, τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία και τον πληθωρισμό, ο οποίος κατά την άποψή του είναι το αποτέλεσμα των δύο πρώτων.

Διευκρίνησε μάλιστα πως οι αιτίες εμφάνισης του πληθωρισμού στην παρούσα φάση είναι η υπερβολική έκδοση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, η μεγάλη δημοσιονομική ανοχή των κυβερνήσεων εξαιτίας της πανδημίας και η απότομη αύξηση της κατανάλωσης που δεν μπορούσε να καλυφθεί από την προσφορά της αγοράς διεθνώς.

Comments are closed.