Σμυρλής: «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης»

Ο πρόεδρος της Enterprise Greece τοποθετήθηκε πάνω στη σημασία της ενδυνάμωσης των ενεργειακών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα ανέδειξε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην ομιλία του, χθες Τρίτη 5 Ιουλίου, στο 26th Economist Government Roundtable, στην ενότητα με τίτλο «Strategic cooperation in turbulent times».

Ο κ. Σμυρλής μίλησε για τη σημασία της ενδυνάμωσης των ενεργειακών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή και για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει πύλη και κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την πλούσια σε ενέργεια περιοχή της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής, βοηθώντας τους στενούς εταίρους και γείτονες της χώρας στην ΕΕ στις προσπάθειές τους να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους τους και να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια. «Στο πνεύμα αυτό, προωθούμε ενεργά την εσωτερική συνδεσιμότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε.

Για την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο κ. Σμυρλής σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». «Η πρόταση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, είναι το ορόσημο αυτό να είναι το 2033, δηλαδή τριάντα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τότε δηλαδή που άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της ευρύτερης περιοχής, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε πως η Ελλάδα προωθεί την άποψη ότι η επέκταση της πρωτοβουλίας «Πράσινες Λωρίδες» μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών-μελών της ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη σταδιακή θεσμική ευθυγράμμιση με την ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με την Τουρκία και όλες τις χώρες της περιοχής, αρκεί να γίνεται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Comments are closed.