Χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η γερμανική Startup, Proxima Fusion, για την ανάπτυξη μιας επαναστατικής μηχανής παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης. Στόχος της εταιρείας είναι να μπορέσει στο μέλλον να παραγάγει άφθονη καθαρής ενέργειας χαμηλού κόστους.
Στον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Plural Platform μαζί με τη γερμανική UVC Partners.
Τι είναι ο stellarator
Ο stellarator σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό φυσικό Lyman Spitzer το 1951, αλλά εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την ανακάλυψη του tokamak τη δεκαετία του 1960, ο οποίος φάνηκε να προσφέρει μια ευκολότερη διαδρομή προς τη σύντηξη. Και οι δύο χρησιμοποιούν τεράστιους μαγνήτες για να αναστείλουν μια αιωρούμενη μάζα πλάσματος υδρογόνου καθώς θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες, ώστε οι ατομικοί πυρήνες να συντηχθούν και να απελευθερώσουν ενέργεια.
Το Ινστιτούτο Max Planck φιλοξενεί τον πιο προηγμένο υφιστάμενο stellarator στον κόσμο, ο οποίος κατασκευάστηκε με τη χρήση υπερυπολογιστών και προηγμένης μηχανικής.
Η δομή του stellarator είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με ένα παραδοσιακό tokamak, ωστόσο παράγει ένα πιο σταθερό πλάσμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να διατηρήσουν την αντίδραση σύντηξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να πούμε ότι Γερμανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που συνέχισαν να χρηματοδοτούν την έρευνα για τον stellarator, με το συνολικό κόστος να φτάνει μέχρι σήμερα τα 1,3 δισ. ευρώ.
Πότε θα μπορέσει να αξιοποιηθεί εμπορικά;
Παρά την πρόοδο της επιστήμης θεωρείται ακόμη αβέβαιο το πότε θα μπορέσει να αξιοποιηθεί εμπορικά ο stellarator. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 25 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μια μηχανή σύντηξης δεν έχει καταφέρει ακόμη να παραγάγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει το ίδιο το σύστημα.