EU Mission Label σε 23 πόλεις της ΕΕ για τις προσπάθειές τους για την κλιματική ουδετερότητα

Οι Ελληνικές πόλεις που βραβεύτηκαν Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη

Απονεμήθηκε το EU Mission Label σε 23 πόλεις που συμμετέχουν στην Αποστολή της ΕΕ για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, μία από τις Αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του Horizon Europe. Το EU Mission Label αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 ήδη και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για αυτόν τον στόχο. Οι δέκα πρώτες πόλεις είχαν λάβει την Ετικέτα τον Οκτώβριο του 2023.

Το EU Mission Label απονεμήθηκε από την Ίλιανα Ίβανόβα, Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κατά τη διάρκεια τελετής με δημάρχους και εκπροσώπους πόλεων στις Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, το μεγαλύτερο φόρουμ στην Ευρώπη για τη συζήτηση του μέλλοντος της επιστήμης και της καινοτομίας και τη συνδημιουργία λύσεων με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι 23 πόλεις που έλαβαν την ετικέτα είναι: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Λέουβεν (Βέλγιο), Έσποο, Λάχτι, Λάπpeenranta, Τάμπερε, Τούρκου (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Pécs (Ουγγαρία), Μάλμε (Σουηδία), Guimarães, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία), Λεμεσός (Κύπρος) και Σμύρνη (Τουρκία).

Το EU Mission Label αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εργασία των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή της ανάπτυξης των Συμβάσεων Κλιματικής Πόλης, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης καθώς και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις συνδημιουργούν τα Συμβόλαια Κλιματικής Πόλης τους με τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.

Επόμενα βήματα Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πόλεις στην εργασία τους για τη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων τους σε σειρά έργων.

Αυτό περιλαμβάνει νέα στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η Επιτροπή και η ΕΤΕπ ανακοίνωσαν συμφωνία για την ενίσχυση των συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρέχει η ΕΤΕπ ειδικά για τις πόλεις που συμμετέχουν στην Αποστολή, ιδίως εκείνες που έχουν λάβει το EU Mission Label όπως η Ευρωπαϊκή Βοήθεια Τοπικής Ενέργειας (ELENA) και η Κοινή Βοήθεια για την Υποστήριξη Έργων στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες (JASPERS) ενισχύονται κατά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα στις πόλεις της Αποστολής μέσω ενός κεντρικού σημείου επαφής στην ΕΤΕπ. Η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί στην επερχόμενη τροποποίηση του Προγράμματος Εργασίας Horizon Europe 2024.

Αργότερα φέτος, η Επιτροπή θα θέσει σε λειτουργία έναν “Κόμβο Κεφαλαίου Αποστολής Πόλεων”. Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει τις πόλεις που έχουν λάβει την Ετικέτα Αποστολής να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, να τους προσφέρει ουδέτερες συμβουλές για τις καλύτερες λύσεις χρηματοδότησης σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και να τους φέρει σε επαφή με επενδυτές. Ο Κόμβος Κεφαλαίου θα πρέπει επίσης να μεταφράσει τις επενδυτικές στρατηγικές των πόλεων σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκών για προϊόντα και υπηρεσίες ανά κλάδο, προκειμένου η βιομηχανία να αξιολογήσει καλύτερα τη ζήτηση και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η Επιτροπή αναμένει περίπου 30 ακόμη Συμβόλαια Κλιματικής Πόλης να υποβληθούν για αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Comments are closed.