Η επιτυχία του Μωσαϊκού του Κλίματος, η επιμόρφωση για την κλιματική αλλαγή που έχουν παρακολουθήσει 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Της Χριστίνας Σαρρή
Διευθύνουσα Σύμβουλος, Resilient Planet
Πρέσβειρα του Συμφώνου για το Κλίμα

 

Μεταφρασμένο πάνω από 45 γλώσσες και με παρουσία σε 162 χώρες, Το Μωσαϊκό του Κλίματος¹ δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 2015 από έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Ο σκοπός του ήταν να εξηγήσει με ένα απλό τρόπο στους φοιτητές του τι λένε οι εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή (IPCC²), οι οποίες συνιστούν την επίσημη επιστημονική πηγή για όλες τις κλιματικές διαπραγματεύσεις στον πλανήτη.

Το Μωσαϊκό του Κλίματος είναι μια διαδραστική εκπαίδευση σε μορφή εργαστηρίου που διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Ο εκπαιδευτής, o Κλιματικός Διευκολυντής, καθοδηγεί τους συμμετέχοντες σε μια εκπαίδευση με 42 κάρτες, στόχος της οποίας είναι η κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κάθε κάρτα, που ενσωματώνει ένα στοιχείο του φαινομένου (όπως καύσωνες ή το λιγότερο γνωστό μόνιμα παγωμένο έδαφος), πρέπει να τοποθετηθεί μετά από τις κάρτες που αντιπροσωπεύουν αυτό που το προκαλεί και πριν από αυτές που αντιπροσωπεύουν τις συνέπειές του.

Image Source: φωτογραφία της Δέσποινα Σαρρή στο Athens Science Festival 2023

Αυτή η εκπαίδευση όχι μόνο ενισχύει την κριτική σκέψη σε θέματα κλιματικής επιστήμης, αλλά βοηθά επίσης:

  • Στην κατανόηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε μια κοινότητα ή σε έναν οργανισμό (δημόσιο ή ιδιωτικό).
  • Στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχετικά με τις στρατηγικές μετριασμού των αιτιών και προσαρμογής στις επιπτώσεις.
  • Επιμορφώνει τους συμμετέχοντες να ξεδιαλύνουν το αληθινό από το ψεύτικο ως προς την μείωση του ατομικού ή συλλογικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Σήμερα, αυτή η εκπαίδευση έχει διεθνώς αναγνωριστεί με παρουσία σε πανεπιστήμια (Harvard, Imperial College κ.α.), στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και στο μεξικάνικο Κονγκρέσο. Το 2022, η γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε να εκπαιδεύσει τα 25.000 στελέχη του κράτους πάνω στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με αυτό το εργαλείο.

Image Source: φωτογραφία της Δέσποινα Σαρρή στο Impact Hub Athens, 2022

Πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως Vinci, Michelin, CEDEFOP, ABB, Pierre Fabre και Royal Canin έχουν υιοθετήσει Το Μωσαϊκό του Κλίματος ως μέρος των σεμιναρίων κατάρτισης πράσινων δεξιοτήτων και αειφορίας. Ο στόχος είναι σαφής: να παρέχεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τον κλιματικό εγραμματισμό και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι ώστε να συμβάλλουν στις προσπάθειες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα του οργανισμού τους.

¹ https://www.linkedin.com/company/το-μωσαϊκό-του-κλίματος-the-climate-fresk-greece/

² https://www.ipcc.ch/

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής του Συμφώνου στην Ελλάδα είναι ο οργανισμός ΙΝΖΕΒ. Για όποια πληροφορία σχετικά με το Σύμφωνο ή για κλιματικές δράσεις που θα σας ενδιέφερε να διοργανώσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Συντονισμού στο inzeb@inzeb.org ή στο τηλέφωνο 210 6394608.

 

Comments are closed.