Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εγκρίθηκε οριστικά η οδηγία για το Corporate Sustainability Due Diligence

Οι μεγάλες εταιρείες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα την οδηγία για το Corporate Sustainability Due DiligenceCS3D – (εταιρική δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας). Αυτό αποτελεί το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η οδηγία που υιοθετήθηκε σήμερα εισάγει υποχρεώσεις για τις μεγάλες εταιρείες όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, καθορίζει τις ευθύνες που συνδέονται με αυτές τις υποχρεώσεις. Οι κανόνες αφορούν όχι μόνο τις δραστηριότητες των εταιρειών, αλλά και τις δραστηριότητες των θυγατρικών τους, καθώς και των εμπορικών τους συνεργατών κατά μήκος της αλυσίδας δραστηριοτήτων των εταιρειών.

Οι μεγάλες εταιρείες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους τους φορείς που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους. Αποτελεί ένα συγκεκριμένο και σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέρος να ζούμε για όλους δήλωσε ο Pierre-Yves Dermagne Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης του Βελγίου

Εφαρμογή, δραστηριότητες και αστική ευθύνη

Η οδηγία θα επηρεάσει τις εταιρείες με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ, των οποίων οι δραστηριότητες κυμαίνονται από την παραγωγή αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, έως την διανομή, μεταφορά ή αποθήκευση προϊόντων. Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε σήμερα θα πρέπει να λάβουν και να εφαρμόσουν ένα σύστημα βασισμένο στον κίνδυνο για την παρακολούθηση, την πρόληψη ή την αποκατάσταση των ζημιών στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στο περιβάλλον που εντοπίζονται από την οδηγία.

Η οδηγία απαιτεί από τις εταιρείες να διασφαλίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις τηρούνται κατά μήκος της αλυσίδας δραστηριοτήτων τους. Εάν εντοπιστεί παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον μετριασμό, τον τερματισμό ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν για τις δικές τους δραστηριότητες, τις δραστηριότητες των θυγατρικών τους και των εμπορικών τους συνεργατών στην αλυσίδα δραστηριοτήτων τους. Οι εταιρείες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις ζημίες που προκλήθηκαν και θα πρέπει να καταβάλουν πλήρη αποζημίωση.

Οι εταιρείες που επηρεάζονται από την οδηγία θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν και να θέσουν σε ισχύ ένα σχέδιο μετάβασης για το κλίμα σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Μετά την έγκριση σήμερα από το Συμβούλιο της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νομοθετική πράξη έχει υιοθετηθεί.

Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της.

Τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να υλοποιήσουν τους κανονισμούς και τις διοικητικές διαδικασίες για να συμμορφωθούν με αυτό το νομικό κείμενο.

Η οδηγία θα εφαρμοστεί ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 1.500 εκατομμυρίων ευρώ
  • 4 χρόνια από την έναρξη ισχύος για εταιρείες με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 900 εκατομμυρίων ευρώ
  • 5 χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για εταιρείες με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 450 εκατομμυρίων ευρώ

Η υιοθέτηση της οδηγίας CS3D αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εταιρικής ευθύνης και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. Η οδηγία θα συμβάλει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, καθώς και στην προώθηση πιο δίκαιων και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οδηγία αποτελεί ένα ελάχιστο πρότυπο και οι εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξες προσεγγίσεις για την εταιρική δέουσα επιμέλεια.

Η υιοθέτηση της οδηγίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εταιρείες που επηρεάζονται. Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δραστηριότητες τους και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως βελτιωμένη φήμη, μειωμένοι κίνδυνοι και αυξημένη ανταγωνιστικότητα.

Είναι σημαντικό οι εταιρείες να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την υλοποίηση της οδηγίας το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν διάφοροι πόροι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τις εταιρείες σε αυτή τη διαδικασία, όπως οδηγοί και εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Η υιοθέτηση της οδηγίας CS3D αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια για την προώθηση της εταιρικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η οδηγία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εταιρείες που επηρεάζονται, αλλά θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για βελτίωση των επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητας. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την υλοποίηση της οδηγίας το συντομότερο δυνατό.
T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next