Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα: Ένας Οδικός Χάρτης για για Βιώσιμες Πόλεις

της Κωνσταντίνας Σιούντρη
PhDc, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός
Διδάσκουσα Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Συνεργάτης ΓΓΧΣΑΠ ΥΠΕΝ
EU Climate Pact Ambassador

 

Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε τοπικό επίπεδο. Ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της είναι τα Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα (Local Green Deals – LGD). Αυτά τα σύμφωνα προωθούν την αειφόρο αστική ανάπτυξη μέσα από την καλύτερη διαχείριση ενέργειας, απορριμμάτων, κυκλοφορίας κ.α., την ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών και την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας. Στόχος τους είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, δηλαδή η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα που να μπορούν να απορροφηθούν από το περιβάλλον.

Αυτά τα σύμφωνα δεν αποτελούν νέες μεμονωμένες πολιτικές αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει υπάρχουσες στρατηγικές και πρωτοβουλίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις των τοπικών κοινοτήτων

Σε επίπεδο Ε.Ε. όλο και περισσότερες πόλεις καταρτίζουν τα δικά τους Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα. Στην Ελλάδα, πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα,  τα Τρίκαλα, η Κοζάνη  και τα Ιωάννινα έχουν αναπτύξει και εφαρμόζουν Κλιματικά Σύμφωνα στο πλαίσιο της Αποστολής των Πόλεων.

Τα Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα έχουν πολυάριθμα οφέλη και βασίζονται σε μια ολιστική προσέγγιση στην αναβάθμιση των αστικών υποδομών και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των πόλεων. Η επιτυχία τους εξαρτάται από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο ως συν-δημιουργοί και συν-δικαιούχοι των πρωτοβουλιών αυτών, και την υποστήριξη από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Συμπερασματικά, τα Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα προσφέρουν το αναγκαίο πλαίσιο για τη συνδυασμένη δράση σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις για την εξοικονόμηση οικονομικών, φυσικών αλλά και ανθρώπινων πόρων τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Ήδη σήμερα, η ανάγκη για χρηματοδότηση, καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, των πολιτών, του ερευνητικού χώρου και των επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου και ανθεκτικής αστικής ανάπτυξης και το Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα αποδεικνύονται ως το πιο ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής του Συμφώνου στην Ελλάδα είναι ο οργανισμός ΙΝΖΕΒ. Για όποια πληροφορία σχετικά με το Σύμφωνο ή για κλιματικές δράσεις που θα σας ενδιέφερε να διοργανώσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Συντονισμού στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 6394608.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next