Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Συνεργατικές Προσπάθειες για Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις”

Για την επιτυχή υλοποίηση των κλιματικών στόχων τους, οι πόλεις επιζητούν ακριβή και άμεσα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και ψηφιακά εργαλεία που θα υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων και τον προγραμματισμό του μέλλοντος. Με αφετηρία αυτήν την αναγκαιότητα, η ICLEI Europe διοργάνωσε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αστικής Ανθεκτικότητας (EURESFO) 2024 στη Βαλένθια. Εκεί, εκπρόσωποι πόλεων και η ομάδα Βιωσιμότητας της Google αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές. Αυτές οι ανταλλαγές επιτρέπουν στις πόλεις να αξιοποιήσουν προηγμένες, βασισμένες σε δεδομένα λύσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τους οργανισμούς στην προσαρμογή των εργαλείων τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθιστώντας τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερο για τις τοπικές ανάγκες.

Ο Tom George, επικεφαλής προϊόντος της Google για το EIE (Environmental Insights Explorer), παρουσίασε τις δυνατότητες του εργαλείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εκπροσώπους των πόλεων Λισαβόνας, Ρώμης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Τάμπερε και Μονάχου να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους στην προώθηση και υλοποίηση της βιώσιμης κινητικότητας και τον τρόπο με τον οποίο λύσεις όπως το EIE μπορούν να συμβάλουν. Οι ειδικοί της ICLEI Europe από τις ομάδες Ψηφιακού Πράσινου Μετασχηματισμού και Βιώσιμης Κινητικότητας διευκόλυναν τη συζήτηση.

Οι έξι πόλεις που συμμετείχαν στο εργαστήριο είναι μέρος της αποστολής της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεσμεύονται να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Όλες πρέπει να ακολουθήσουν φιλόδοξα σχέδια για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω των Συμβάσεων Κλιματικής Πόλης τους, και κάθε βοήθεια όσον αφορά τα δεδομένα και τα ψηφιακά εργαλεία είναι ευπρόσδεκτη. Καθώς η κινητικότητα αποτελεί έναν από τους κύριους ρυπαντικούς τομείς στις πόλεις, η ύπαρξη ουσιαστικών δεδομένων επί του πεδίου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα μπορούν να ενισχύσουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, βοηθώντας τις πόλεις να επιτύχουν τους στόχους τους για βιώσιμη μεταφορά ταχύτερα. Είναι σημαντικό αυτές οι λύσεις να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το ευρύ φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στις προσπάθειές τους να προσαρμοστούν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, οι πολίτες είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο, αλλά μπορεί να επιλέξουν ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.

Οι συζητήσεις αυτές υπογράμμισαν τον ρόλο των εξειδικευμένων οργανισμών όπως η ICLEI στη δημιουργία χώρων συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ πόλεων και εταιρειών που αναπτύσσουν εργαλεία βασισμένα σε δεδομένα. Ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες παρέχουν πολύτιμα δεδομένα και πόρους για τον σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας, οι δήμοι συμβάλλουν με ουσιαστική τοπική γνώση και δράσεις που εξασφαλίζουν την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next