Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κίνα Κατακτά Νέο Ρεκόρ σε Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών: 102,48 GW το πρώτο εξάμηνο του 2024

Η Κίνα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της χώρας, η Κίνα εγκατέστησε συνολικά 102,48 GW νέας φωτοβολταϊκής (Φ/Β) ισχύος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη, με μέσο όρο εγκατάστασης άνω των 17 GW μηνιαίως.

Στις 20 Ιουλίου, η Εθνική Ενεργειακή Διοίκηση δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία για την εθνική βιομηχανία ενέργειας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι νέες εγκαταστάσεις Φ/Β της Κίνας έφτασαν τα 102,48 GW, σημειώνοντας αύξηση 30,68% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 1ο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 2023. Πηγή: NEA

Τον Φεβρουάριο, ο Wang Bohua, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας της Κίνας, προέβλεψε ότι οι νέες εγκαταστάσεις Φ/Β στην Κίνα για το 2024 θα κυμαίνονται μεταξύ 190 GW και 220 GW. Σε σύγκριση με την εγκατεστημένη ισχύ 216,88 GW του προηγούμενου έτους, η πρόβλεψη αυτή δείχνει ότι δεν αναμένεται να συνεχιστεί η ραγδαία ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος φέτος.

Ένας άλλος προβληματισμός είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι κινεζικές επιχειρήσεις Φ/Β αντιμετωπίζουν το δίλημμα της αύξησης των εσόδων χωρίς αντίστοιχη αύξηση των κερδών, γεγονός που οδήγησε σε γενική μείωση των εξαγωγών προϊόντων Φ/Β της Κίνας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η συνολική αξία εξαγωγής των κύριων υλικών Φ/Β της χώρας ανήλθε σε 18,979 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μείωση 35,07% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το δεύτερο τρίμηνο, η αξία εξαγωγών των κύριων υλικών Φ/Β της Κίνας παρέμεινε γενικά σταθερή στα επίπεδα των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η Κίνα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζει και προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next