Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κώστας Τσιάρας: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανώλης. Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας

“Σκληρή μάχη ενάντια στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών”

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντείνεται, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, να ανακοινώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ο κ. Τσιάρας, διαβεβαιώνοντας τους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, παρουσίασε μια σειρά από άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επέκταση των περιοριστικών μέτρων: Για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, παρατείνεται η απαγόρευση μεταφοράς και σφαγής ζώων.
  • Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ελλάδα ζητά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
  • Ενίσχυση των εργαστηρίων: Για την ταχύτερη ανίχνευση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ενεργοποιούνται επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια.
  • Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: Συστήνεται επιτροπή για τον εντοπισμό των αιτιών της έξαρσης της νόσου και την ανάληψη ευθυνών.
  • Νέο μοντέλο για την κτηνοτροφία: Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανώλης, θα σχεδιαστεί ένα νέο, πιο ανθεκτικό σύστημα για την ελληνική κτηνοτροφία.

Ο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την αποζημίωση των πληγέντων και την ενίσχυση του κλάδου. Παράλληλα, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσοι έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ. Τόνισε, δε,  ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ιδίων των κτηνοτρόφων, θα φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.

H συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία των Υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του  Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Γιώργου Στρατάκου, του Γενικού Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, Θωμά Αλεξανδρόπουλου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και  του Β΄ Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου

Στόχος όλων είναι η ταχεία εκρίζωση της νόσου και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next