Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Copernicus Ο Πλανήτης μας Υποφέρει: Ένας Καυτός Ιούλιος

Ο Πλανήτης Καίγεται: Ιούλιος 2024, ο Δεύτερος Καταστροφικότερος Μήνας

Η υπηρεσία Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημοσιεύει τακτικά μηνιαία δελτία κλίματος που αναφέρουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στις παγκόσμιες θερμοκρασίες επιφανειακού αέρα και θάλασσας, στην κάλυψη θαλάσσιου πάγου και στις υδρολογικές μεταβλητές. Τα περισσότερα από τα αναφερόμενα ευρήματα βασίζονται στο σύνολο δεδομένων επανάλυσης ERA5, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ιούλιος 2024 – Επισημάνσεις θερμοκρασίας επιφανειακού αέρα και θάλασσας:

Ο Ιούλιος του 2024 ήταν τόσο ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούλιος όσο και ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως στο αρχείο δεδομένων, με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα ERA5 16,91°C, 0,68°C πάνω από τον μέσο όρο Ιουλίου 1991-2020 και μόλις 0,04°C χαμηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου 13 μηνών κατά την οποία κάθε μήνας ήταν ο πιο ζεστός στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Αν και ασυνήθιστο, μια παρόμοια σειρά ρεκόρ μηνιαίων παγκόσμιων θερμοκρασιών συνέβη προηγουμένως το 2015/2016 κατά τη διάρκεια του τελευταίου ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Αν και ο Ιούλιος του 2024 δεν ήταν τόσο ζεστός όσο ο Ιούλιος του 2023 κατά μέσο όρο, η Γη βίωσε τις δύο πιο ζεστές ημέρες της στο αρχείο δεδομένων ERA5. Η μέση παγκόσμια ημερήσια θερμοκρασία έφτασε τους 17,16°C και 17,15°C στο ERA5 στις 22 και 23 Ιουλίου. Δεδομένης της μικρής διαφοράς, παρόμοιας με το επίπεδο αβεβαιότητας στα δεδομένα ERA5, δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ποια από τις δύο ημέρες ήταν η πιο ζεστή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ERA5, ο μήνας ήταν 1,48°C πάνω από τον εκτιμώμενο μέσο όρο Ιουλίου για την περίοδο αναφοράς 1850-1900, τη καθορισμένη προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, σηματοδοτώντας το τέλος μιας σειράς 12 συνεχόμενων μηνών σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των 1,5°C*.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Αύγουστος 2023 – Ιούλιος 2024) είναι 0,76°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 και 1,64°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο 1850-1900.

Η ανωμαλία παγκόσμιας θερμοκρασίας από την αρχή του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος) για το 2024 είναι 0,70°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020, 0,27°C θερμότερη από την ίδια περίοδο το 2023. Η μέση ανωμαλία για τους υπόλοιπους μήνες του έτους θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 0,23°C για το 2024 να μην είναι θερμότερο από το 2023. Αυτό συνέβη σπάνια σε ολόκληρο το σύνολο δεδομένων ERA5, καθιστώντας όλο και πιο πιθανό το 2024 να είναι το πιο ζεστό έτος ρεκόρ.

Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για τον Ιούλιο του 2024 ήταν 1,49°C πάνω από τον μέσο όρο Ιουλίου 1991-2020, καθιστώντας τον μήνα τον δεύτερο πιο ζεστό Ιούλιο ρεκόρ για την Ευρώπη μετά τον Ιούλιο του 2010.

Οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο στη νότια και ανατολική Ευρώπη, αλλά κοντά ή κάτω από το μέσο όρο στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Εκτός Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον δυτικό Καναδά, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας και της ανατολικής Ανταρκτικής.

Οι θερμοκρασίες ήταν κάτω του μέσου όρου στη δυτική Ανταρκτική και σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας.

Η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας (SST) για τον Ιούλιο του 2024 πάνω από 60°S-60°N ήταν 20,88°C, η δεύτερη υψηλότερη τιμή ρεκόρ για τον μήνα και μόλις 0,01°C κάτω από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου 15 μηνών κατά την οποία το SST ήταν το πιο ζεστό στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Ο ισημερινός Ειρηνικός είχε θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρο, υποδεικνύοντας ένα αναπτυσσόμενο Λα Νίνια, αλλά οι θερμοκρασίες αέρα πάνω από τον ωκεανό παρέμειναν ασυνήθιστα υψηλές σε πολλές περιοχές.

*Άλλα σύνολα δεδομένων εκτός από το ERA5 ενδέχεται να μην επιβεβαιώσουν τη σειρά 12 μηνών που επισημαίνεται εδώ, λόγω των σχετικά μικρών περιθωρίων πάνω από 1,5°C των παγκόσμιων θερμοκρασιών ERA5 για τους Ιούλιο και Αύγουστο του 2023 και Μάιο και Ιούνιο του 2024 και διαφορές μεταξύ των διαφόρων συνόλων δεδομένων.

«Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προειδοποιεί η Samantha Burgess, Αναπληρωτής Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S). Ο Ιούλιος του 2024, αν και έσπασε μεν το σερί των συνεχόμενων ρεκόρ θερμότητας, εντούτοις κατέκτησε τη δεύτερη θέση ως ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι δύο πιο καυτές ημέρες στην ιστορία του πλανήτη σημειώθηκαν εντός αυτού του καταστροφικού μήνα.

Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά μια συνεχής και επιταχυνόμενη απειλή. Οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο υδρολογικός κύκλος τρελάθηκε. Στη Βόρεια Ευρώπη, οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες. Αντίθετα, στη Νότια Ευρώπη, η ξηρασία άφησε το αποτύπωμά της, με τις προειδοποιήσεις να μην παύουν. Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε πέρα από τις ευρωπαϊκές ακτές. Κατακλυσμικές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία, ενώ φονικές πυρκαγιές έκαψαν τεράστιες εκτάσεις στην Αρκτική και τη Δυτική Αμερική.

Ο πάγος λιώνει με πρωτοφανή ρυθμό. Η Αρκτική και η Ανταρκτική βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και να διαταράσσονται τα οικοσυστήματα.

Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί άμεση δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά μια απειλή για την επιβίωση του πλανήτη και των κατοίκων του.

Είναι πλέον σαφές ότι ο χρόνος εξαντλείται.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next