Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η ΔΕΗ “σβήνει” τον άνθρακα και “ανάβει” την πράσινη ενέργεια στη Ρουμανία

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΔΕΗ επιταχύνει την πράσινη μετάβασή της με μια στρατηγική εξαγορά στη Ρουμανία. Με μια κίνηση-ματ στον ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, η ΔΕΗ ανακοινώνει την εξαγορά ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 629MW από την ρουμανική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Evryo Group. Αυτή η στρατηγική κίνηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ελληνικό ενεργειακό κολοσσό, καθώς επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση και ενισχύει τη θέση του ως ηγέτη στην πράσινη ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από αιολικά πάρκα (600 MW), με μικρότερες μονάδες υδροηλεκτρικής (22 MW) και ηλιακής ενέργειας (1 MW) καθώς και μπαταρίες αποθήκευσης (6 MW). Η συμφωνία, συνολικής αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έργων υπό ανάπτυξη ισχύος 145 MW.

Τι σημαίνει αυτή η εξαγορά;

  • Διπλασιασμός της πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία: Με την ενσωμάτωση των νέων αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, η ΔΕΗ διπλασιάζει ουσιαστικά την παραγωγή καθαρής ενέργειας στη Ρουμανία.
  • Ενίσχυση της θέσης στην αγορά: Η ΔΕΗ κατακτά μια ισχυρότερη θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας το ενεργειακό της μείγμα και μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
  • Επένδυση στο μέλλον: Με αυτήν την εξαγορά, η ΔΕΗ επενδύει σε μια βιώσιμη και ανθεκτική ενεργειακή μελλοντική, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία, που εκτιμάται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Η ΔΕΗ, έχοντας ήδη αποκτήσει την Enel Romania και αναπτύσσοντας νέα έργα, καταδεικνύει τη δέσμευσή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στη χώρα. Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί συνέχεια της δυναμικής παρουσίας της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW στη χώρα. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2023, η ΔΕΗ απέκτησε την Enel Romania, έναν κορυφαίο παίκτη στην ενέργεια στη Ρουμανία. Η Evryo Group, πρώην CEZ Romania, ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Macquarie Asset Management.

Αυτή η εξέλιξη είναι καλά νέα για όλους μας. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΔΕΗ, με τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ, συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, εξασφαλίζοντας ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next