Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κίνα Ηγείται της Ηλεκτροκίνησης και Κατακτά τη Ρύπανση

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων όσο και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα. Αυτή η τάση, παρά την συνολική πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, υπογραμμίζει τη δυναμική της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα.

Περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Κίνα τον περασμένο μήνα ήταν ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την China Passenger Car Association. Ο αριθμός των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν στη χώρα συνολικά μειώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω της θερινής ηρεμίας, αλλά το μερίδιο των «οχημάτων νέας ενέργειας» αυξήθηκε σε περίπου 51%. Η χώρα είδε επίσης τις εκπομπές CO2 της να μειώνονται κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη μείωση από τότε που έληξαν τα αυστηρά lockdown με μηδενικό COVID-19. Η ανάλυση από το Carbon Brief δείχνει ότι οι εκπομπές της Κίνας θα μπορούσαν να είναι σε τροχιά μείωσης φέτος, αλλά πολλά εξαρτώνται από το εάν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.

Η σύνδεση μεταξύ της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και της μείωσης των εκπομπών είναι σαφής. Η σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, η πορεία της Κίνας προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Η εξασφάλιση της σταθερής επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί κεντρική πρόκληση. Επιπλέον, η ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης είναι απαραίτητη για την ενθάρρυνση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Κίνα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η εμπειρία της χώρας μπορεί να προσφέρει σημαντικά διδάγματα για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η επιτυχία της Κίνας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης υπογραμμίζει τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next