Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το Μετρό γίνεται πιο “πράσινο” και οικονομικό

Καινοτόμο σύστημα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση του δικτύου

Τι σχέση μπορούν να έχουν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ), οι συρμοί και η παραγωγή ενέργειας; Η… συγκολλητική ουσία βρίσκεται στην πτυχή του φρεναρίσματος. Συγκεκριμένα, η Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) επιχειρεί να κάνει πράξη την ενεργειακή εξοικονόμηση με την ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω της υλοποίησης ενός καινοτόμου έργου που αφορά στην ανακαίνιση δύο υποσταθμών της Γραμμής 1 του Μετρό, με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών.

Κάτι που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική! Μάλιστα, με το εν λόγω σύστημα -που θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά». 

Το έργο αποτελεί μια κατεξοχήν «πράσινη» επένδυση, που μετά την αρχική του λειτουργία στη Γραμμή 1 και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, εκτιμάται πως θα προκριθεί και για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό, ενεργειακό, αλλά και οικονομικό του αποτύπωμα, το έργο θα συμβάλλει και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη μείωση των βλαβών, που οφείλονται στον ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας εξοπλισμό. Αντίστοιχο σύστημα ανάκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών προβλέπεται να εγκατασταθεί στους υποσταθμούς της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό. 

Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2024, και διεξήχθη με ανοικτή διαδικασία, ενώ το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, κατακυρώθηκε στη Siemens Mobility Α.Ε., έναντι ποσού των €4.136.404,21. 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next