Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Θερμική Βόμβα: 50.000 Νεκροί από τους Ακραίους Καύσωνες στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει τη θερμοκρασία στην Ευρώπη με καταστροφικές συνέπειες.

Μια φονική κακοκαιρία σάρωσε την Ευρώπη πέρυσι, με σχεδόν 50.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των πρωτοφανών καύσωνα που πυροδότησε η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ήπειρος μας θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στην Αττική, η Γαλλία πνίγεται από τον καύσωνα και το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ρεκόρ θερμοκρασίας. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η ζέστη είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος», με αποτέλεσμα πολύ περισσότερους θανάτους από ό,τι συνήθως αναγνωρίζεται.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο φονικός απολογισμός του 2023 θα ήταν κατά 80% υψηλότερος χωρίς τις προσαρμογές που έχουν γίνει πρόσφατα στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Η Έλσα Γκάλο, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μέτρα προσαρμογής στους καύσωνες ήταν αποτελεσματικά. «Αλλά ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», προειδοποίησε η Γκάλο. «Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο – δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο δροσερές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ελβετία, θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση των εξαιρετικά ζεστών ημερών. Ωστόσο, ο υψηλότερος απόλυτος αριθμός θανάτων θα παραμείνει στη νότια Ευρώπη, η οποία, αν και πιο συνηθισμένη στη ζέστη, αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το 2023, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στην Ελλάδα με 393 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 209 θανάτους ανά εκατομμύριο και την Ισπανία με 175 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τους καύσωνες σχεδιάζοντας πιο δροσερές πόλεις με περισσότερα πάρκα και λιγότερο σκυρόδεμα, εφαρμόζοντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για να προειδοποιούν τους κατοίκους για τους επικείμενους κινδύνους από τη ζέστη και ενισχύοντας τα συστήματα υγείας για να αποτρέψουν την υπερφόρτωση των γιατρών και των νοσηλευτών κατά τη διάρκεια των ακραίων θερμοκρασιών.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next