Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ηλιακή Επανάσταση στη Μαλαισία: Η Ενέργεια του Μέλλοντος Είναι Φθηνότερη από Ποτέ

Το μέλλον είναι φωτεινό, αλλά χρειάζονται επενδύσεις και πολιτικές για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της.

Μια πρόσφατη έκθεση της ενεργειακής Ember αποκάλυψε μια εκπληκτική ανατροπή: η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ηπειρωτική Μαλαισία είναι φθηνότερη κατά 53% από τα ορυκτά καύσιμα το 2023!

Η κυβέρνηση, με τις στρατηγικές της για μαζική ηλιακή παραγωγή, έχει μετατρέψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε οικονομικότερη επιλογή για τη Μαλαισία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Η καρδιά αυτής της επανάστασης βρίσκεται στο πρόγραμμα Μεγάλων Ηλιακών Έργων (LSS) της κυβέρνησης, μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας που στοχεύει να μειώσει δραματικά το κόστος ενέργειας από τη μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια από το 2016. Οι χαμηλότερες προσφορές στις δημοπρασίες LSS μειώθηκαν κατά εκπληκτικό 64% από το 2016 έως το 2021.

Αυτό το άλμα σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Μαλαισία ισοφαρίστηκε με εκείνο των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2021 και συνεχίζει να πέφτει, ενώ το κόστος των ορυκτών καυσίμων παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μη οικιακούς καταναλωτές κατά 38% το 2023, μια τιμή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι αυτά τα χαμηλά κόστη δεν περιλαμβάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση του δικτύου για να υποστηρίξει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τελικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, οι τιμές των προσφορών στις δημοπρασίες μπορεί να είναι χαμηλότερες από το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που δυσχεραίνει τη σύγκριση.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτών των δημοπρασιών δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα ηλιακά έργα τα επόμενα χρόνια.

Αν και οι χαμηλές τιμές προσφοράς είναι εντυπωσιακές, δεν έχουν πάντα μεταφραστεί σε επιτυχημένα ηλιακά έργα. Η αύξηση του κόστους υλικών και εξοπλισμού, οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Οι επενδυτές που αναζητούν σταθερά μακροπρόθεσμα έσοδα τείνουν να προσελκύονται από τέτοια προγράμματα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Οι εταιρείες υποδομών έχουν κυριαρχήσει στον χώρο, αντί των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι αποδόσεις των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι περίπου 5%, σε σύγκριση με 12-15% για τα ορυκτά καύσιμα.

Η κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Οδικού Χάρτη Μετάβασης στην Ενέργεια, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τα οικονομικά εμπόδια.

Η έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ιδιαίτερα για να καλύψει την αιχμή της ζήτησης το βράδυ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση μπαταριών σε πρόσφατες δημοπρασίες, οι επιτυχημένοι συμμετέχοντες μπορεί να απέφυγαν αυτήν την επιλογή λόγω αυξημένου κόστους.

Η έκθεση προτείνει διάφορες πολιτικές για την ενίσχυση της χρήσης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, όπως η ένταξή τους σε υπάρχοντα κυβερνητικά προγράμματα ή η δημιουργία διαφορετικών τιμολογιακών καθεστώτων.

Η μελέτη της οικονομικής και τεχνικής βιωσιμότητας των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να καταδείξει την ελκυστικότητα τέτοιων έργων στη Μαλαισία.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next