Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτείνει Άμεση Χρηματοδότηση Άνω του €1 Δισ. για Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών σε Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία, Ελλάδα και Γαλλία

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα καλύψει δαπάνες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πληγεισών περιοχών απέναντι στην κλιματική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την διάθεση ενός ποσού άνω του €1 δισεκατομμυρίου για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να ανακάμψουν από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν.

Το πακέτο βοήθειας διανέμεται ως εξής: €378,8 εκατομμύρια για την Ιταλία μετά τις πλημμυρικές ζημιές στην περιοχή της Εμίλια-Ρόμανα τον Μάιο του 2023 και επιπλέον €67,8 εκατομμύρια για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023, €428,4 εκατομμύρια για τη Σλοβενία και €5,2 εκατομμύρια για την Αυστρία για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023, €101,5 εκατομμύρια για την Ελλάδα για την υποστήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και €46,7 εκατομμύρια για τη Γαλλία για τις πλημμυρικές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή των Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής της κατεστραμμένης υποδομής, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των επιχειρήσεων καθαρισμού.

Η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα ειδικό εργαλείο για την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να ανακάμψουν μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας, να επιδείξουν αλληλεγγύη με τους πληγέντες. Αυτή η βοήθεια όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και υποστήριξη για τα έκτακτα έξοδα, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να αναδομήσουν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή».

Η πρόταση χρηματοδότησης ακολουθεί αιτήσεις για βοήθεια από το EUSF από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να καταβληθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία μόνο δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.

Από την ίδρυσή του το 2002, το EUSF έχει συγκεντρώσει πάνω από €8,6 δισεκατομμύρια για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) και τέσσερα χώρες προσχώρησης (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next