Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ποινικό Αδίκημα η Περιβαλλοντική Καταστροφή: Το Αίτημα της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμης

Σύμφωνα με έρευνα σε χώρες του G20, το 72% των πολιτών υποστηρίζει την ποινικοποίηση των ενεργειών που βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, ενώ η ανησυχία για την κλιματική κρίση εντείνεται παγκοσμίως.

Το 72% των πολιτών του G20 θεωρούν την περιβαλλοντική ζημιά ποινικό αδίκημα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το 72% των πολιτών σε 18 χώρες του G20 υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες που προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά θα πρέπει να θεωρούνται ποινικό αδίκημα, είτε αυτές εγκρίνονται από κυβερνήσεις είτε από μεγάλες επιχειρήσεις. Η έρευνα, που διεξήχθη από την Ipsos UK για λογαριασμό των Earth4All και Global Commons Alliance (GCA), καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για την κατάσταση της φύσης, ενώ το 69% πιστεύει ότι η Γη βρίσκεται κοντά σε κρίσιμα σημεία καμπής, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα, το 52% των πολιτών στις χώρες του G20 αισθάνονται εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους.

Η στήριξη των πολιτών για την επιβολή ποινικών κυρώσεων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή ενισχύεται από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε διάφορες χώρες. Στο Βέλγιο, η οικοκτονία αναγνωρίστηκε φέτος ως ομοσπονδιακό έγκλημα, ενώ παρόμοια νομοθεσία έχει ψηφιστεί ή προταθεί σε χώρες όπως η Χιλή, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Σκωτία.

Η έρευνα ανέδειξε διαφορές στις απόψεις ανδρών και γυναικών σχετικά με το περιβάλλον. Το 62% των γυναικών ανησυχούν έντονα για την κατάσταση της φύσης σήμερα, συγκριτικά με το 56% των ανδρών. Παράλληλα, οι γυναίκες τάσσονται πιο έντονα υπέρ της άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με το 74% να ζητούν ουσιαστική παρέμβαση μέσα στην επόμενη δεκαετία, έναντι 68% των ανδρών.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι πολίτες των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η Ινδία (87%) και η Κίνα (79%), αισθάνονται περισσότερο εκτεθειμένοι στους κλιματικούς κινδύνους, σε σύγκριση με τους πολίτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτό το αίσθημα έκθεσης οδηγεί σε μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη πίεση για άμεση δράση σε αυτές τις περιοχές.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη στήριξη για την αναγνώριση της περιβαλλοντικής καταστροφής ως ποινικό αδίκημα, αντανακλώντας την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 71% των πολιτών στις χώρες του G20 θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσες και επείγουσες δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα. Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την κατάσταση του πλανήτη ενισχύεται από τη συνειδητοποίηση ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι πολίτες που αισθάνονται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κλιματικούς κινδύνους είναι επίσης αυτοί που ζητούν τις πιο ριζικές λύσεις και βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της υγείας του πλανήτη. Αυτοί οι πολίτες τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο τις πολιτικές που εστιάζουν στην άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι νομικές κυρώσεις για περιβαλλοντική καταστροφή.

Το γεγονός ότι οι πολίτες παγκοσμίως εκφράζουν ισχυρές ανησυχίες και τάσσονται υπέρ αυστηρότερων μέτρων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο κοινωνικής μεταστροφής. Η έρευνα κατηγοριοποιεί τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, με τρεις από αυτές —οι «Σταθερά Προοδευτικοί», οι «Αισιόδοξοι Ανησυχούντες» και οι «Πλανητικοί Φύλακες»— να αποτελούν την πλειοψηφία (61%) σε όλες τις χώρες του G20. Αυτές οι ομάδες ζητούν ισχυρές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την κλιματική κρίση ως κορυφαία προτεραιότητα.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next