Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Χάρις Περνάει Μπροστά: Το Ντιμπέιτ που Άλλαξε τις Ισορροπίες

Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις Ξεχωρίζει στο Ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, Εστιάζοντας σε Καίρια Ζητήματα και Αποκαλώντας τον Αντίπαλό της ‘Αδύναμο’ και ‘Ντροπή

Καθώς η σκόνη καταλαγιάζει μετά το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, της νυν αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η κοινή γνώμη φαίνεται να συμφωνεί ότι η Χάρις κατάφερε να περάσει μπροστά, έστω και οριακά.

Σχολιάζοντας την ανάλυση μετά το ντιμπέιτ, η Δρ. Λιάνα Φιξ, πολιτική επιστήμονας και συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Τραμπ, ο οποίος πέρασε υπερβολικό χρόνο αμυνόμενος.

Ο Τραμπ δέχτηκε κριτική για τις διάφορες αμφιλεγόμενες ενέργειές του, τις λανθασμένες δηλώσεις του και την επανάληψη θεωριών συνωμοσίας. Η Χάρις δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «αδύναμο», «λανθασμένο» και ακόμη και «ντροπή».

Σε επίπεδο πολιτικής, το θέμα των αμβλώσεων κυριάρχησε στην εγχώρια συζήτηση, ένα ζήτημα-κλειδί για τους ψηφοφόρους, μαζί με την εγκληματικότητα, ενώ σύμφωνα με τον Τραμπ, η μετανάστευση αποτέλεσε επίσης θέμα, με κάποιες πολιτείες να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις όπου μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους.

Στη διεθνή αρένα, και οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να εστιάσουν σε σημαντικά ζητήματα όπως το Ισραήλ και η Γάζα. Αντίθετα, περιορίστηκαν σε επιφανειακές δηλώσεις περί «αποκατάστασης της ειρήνης» και «λύσης», χωρίς όμως να προσφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της για να εξισορροπήσει αυτές των ΗΠΑ, κάτι που συνάδει με τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίζουν συμμάχους που δεν καλύπτουν τους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ – κάτι που είχε προκαλέσει αναταραχή στους συμμάχους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού νωρίτερα φέτος.

Η συζήτηση γύρω από τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, όπως πάντα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο Τραμπ επανέφερε την αμφιλεγόμενη θέση του ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν δυσανάλογο μερίδιο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ήδη αναστατώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των αμερικανικών δεσμεύσεων προς το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Χάρις υπερασπίστηκε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων και τόνισε ότι η ασφάλεια είναι κοινή ευθύνη. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται εξίσου από την σταθερότητα στην Ευρώπη, και αναφέρθηκε στη διαρκή δέσμευση της χώρας για την προστασία της παγκόσμιας τάξης.

Η προεκλογική μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, λοιπόν, συνεχίζεται με σφοδρότητα, ενώ οι αναλυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες εξελίξεις και πιθανές αναμετρήσεις. Το κοινό, από τη δική του πλευρά, φαίνεται διχασμένο, καθώς τόσο οι πολιτικές προτάσεις όσο και οι προσωπικές συγκρούσεις αυξάνουν την πόλωση σε μια ήδη τεταμένη εκλογική περίοδο.

Οι επόμενες εβδομάδες προμηνύονται καταιγιστικές, με τις στρατηγικές των υποψηφίων να εντείνονται, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Αμερικανών ψηφοφόρων.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next