Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αναφορά CSRD και Έκθεση Ανταγωνιστικότητας Ντράγκι για την Ευρώπη: Προκλήσεις και Προτάσεις

Αντιμετωπίζοντας τα Ρυθμιστικά Βάρη: Η Ανάγκη για Απλοποίηση των Προτύπων Βιωσιμότητας και Υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Στον νεοεκδοθέντα οδικό χάρτη για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης με τίτλο Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας  που δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα εταιρικής βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και το κόστος που σχετίζεται με τα πρότυπα αναφοράς ανά τομέα, όπως η Οδηγία για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) και ο Κανονισμός Ταξινόμησης της ΕΕ. Αυτά τα πλαίσια, που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας, έχουν γίνει πηγή πίεσης για τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, λόγω ασαφών οδηγιών και πολύπλοκων κανόνων. Η έκθεση του Ντράγκι τόνισε ότι αυτά τα ρυθμιστικά βάρη θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 150.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ ανά εταιρεία, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες συμμόρφωσης με την εξελισσόμενη νομοθεσία της ΕΕ.

Η κριτική του Ντράγκι επεκτείνεται πέρα από το κόστος, επισημαίνοντας ασάφειες στους ορισμούς και τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με κρίσιμους κανόνες όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ και τις υποχρεώσεις εταιρικής αναφοράς. Προειδοποίησε ότι μελλοντικές αλλαγές στο πλαίσιο, ειδικά η εισαγωγή προτύπων αναφοράς ανά τομέα, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος συμμόρφωσης. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθυστερήσει κάποιες οδηγίες για να δώσει στις επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν, ομάδες πίεσης έχουν ζητήσει την κατάργηση των κανονισμών ανά τομέα συνολικά. Η έκθεση του Ντράγκι σηματοδοτεί την ανάγκη για σαφέστερα, απλοποιημένα ρυθμιστικά πλαίσια που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις ενώ προωθούν τους στόχους βιωσιμότητας.

Επίσης, επισήμανε το δυσανάλογο ρυθμιστικό βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες συχνά απαιτείται να παρέχουν εκτεταμένα δεδομένα σε μεγαλύτερους πελάτες για να συμμορφωθούν με τις εντολές βιωσιμότητας. Οι ΜΜΕ, υποστήριξε, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερα κόστη συμμόρφωσης σε σχέση με τους όγκους επενδύσεών τους, με τις μεσαίες επιχειρήσεις να δαπανούν έως και 12,5% των επενδυτικών τους προϋπολογισμών για την αναφορά βιωσιμότητας. Ο Ντράγκι κάλεσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των υποχρεώσεων αναφοράς έως και 50% για τις ΜΜΕ, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία σε όλη την Ένωση.

Πηγή: Verimpact

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next