Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Λαγκάρντ Εξυμνεί την “Εντυπωσιακή” Έκθεση Ντράγκι: Οι Κυβερνήσεις Κρατούν το Κλειδί της Ανταγωνιστικότητας

Παρά τις προτάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις, η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στον στόχο του πληθωρισμού και αποφεύγει την αλλαγή πορείας στη νομισματική πολιτική.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εξήρε την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου) την “εντυπωσιακή” έκθεση του Μάριο Ντράγκι, αλλά τόνισε πως η ευθύνη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα χέρια της νομισματικής πολιτικής, αλλά στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η δήλωσή της ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ανάλυσης του Ντράγκι, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε 400 σελίδες. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για τα επόμενα τρία χρόνια κατά 0,1%, με το ποσοστό ανάπτυξης να αναμένεται να φτάσει μόλις το 0,8% το 2024.

Επιπλέον, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%, κάτι που ήταν αναμενόμενο από την αγορά, και σηματοδοτεί τη δεύτερη μείωση φέτος.

“Χαιρετίζω την έκθεση Ντράγκι,” δήλωσε η Λαγκάρντ. “Δεν είχαμε αρκετό χρόνο να αναλύσουμε κάθε λεπτομέρεια… αλλά είναι μια εντυπωσιακή έκθεση, καθώς παρέχει μια σοβαρή, αλλά δίκαιη διάγνωση.”

Παρόλο που εξήρε τις πολυάριθμες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο προκάτοχός της, ιδιαίτερα στον τομέα της εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η τροποποίηση του ρόλου της ΕΚΤ δεν συζητήθηκε. Επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ξεκαθαρίζοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι επικεντρωμένη στη σταθερότητα των τιμών.

“Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η νομισματική πολιτική θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών… Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, όχι της κεντρικής τράπεζας,” τόνισε.

Η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια 10 συνεχόμενες φορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών στην ΕΕ. Τον Ιούνιο, η τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο από το ιστορικό υψηλό του 4%, αλλά ανέστειλε περαιτέρω μειώσεις τον Ιούλιο, λόγω ανησυχιών για την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο υποχώρησε στο 2,2%, από 2,6% τον Ιούλιο, και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 10,6% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

Η μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα της Γερμανίας, της οποίας οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν εξαρτηθεί από το φθηνό ρωσικό αέριο. Το Ινστιτούτο Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για τη γερμανική ανάπτυξη το 2024 στο 0%, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια “δομική κρίση.”

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον μία ακόμη μείωση επιτοκίων πριν το τέλος του έτους, με πιθανότητα 30% να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next