Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ένα Βήμα Πιο Κοντά σε έναν Πράσινο Πλανήτη: Η COP29

Οι ηγέτες του κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα βιώσιμο μέλλον

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν πριν από τη Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών COP29, οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν αποκάλυψαν τους στόχους τους για την επικείμενη εκδήλωση. Ένα βασικό επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για έναν νέο ετήσιο στόχο χρηματοδότησης.

Αυτός ο στόχος έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι πλουσιότερες χώρες αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ενισχύσουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους χωρίς πρόσθετη οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη των απαραίτητων επενδύσεων.

Καθώς οι συζητήσεις για τον στόχο χρηματοδότησης συνεχίζουν να προχωρούν αργά, η προεδρία της COP29 παρουσίασε αυτή την εβδομάδα περισσότερες από μια δωδεκάδα παράλληλες πρωτοβουλίες.

Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί για να ανεβάσουν τις κλιματικές φιλοδοξίες χωρίς να απαιτούν επίσημες διαπραγματεύσεις ή οικοδόμηση συναίνεσης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν νέα κεφάλαια, δεσμεύσεις και δηλώσεις που οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να υιοθετήσουν ανεξάρτητα.

Μεταξύ των προτάσεων είναι ένα ταμείο που υποστηρίζεται από εθελοντικές συμβολές παραγωγών και εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Αυτό το ταμείο θα υποστηρίζει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα. Επιπλέον, προτείνονται επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της μείωσης των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Mukhtar Babayev, ο σημερινός πρόεδρος της COP, ανέφερε σε μια επιστολή προς όλα τα μέρη και τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι αυτές οι παράλληλες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην αξιοποίηση της συγκεντρωτικής δύναμης της COP και των εθνικών δυνατοτήτων των οικοδεσποτών χωρών. Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε συνασπισμούς και να οδηγήσουμε στην πρόοδο, όπως αναφέρει το Reuters.

Στη σύνοδο COP28 του περασμένου έτους στο Ντουμπάι, πάνω από 120 χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Κτίζοντας πάνω σε αυτή τη δυναμική, η προεδρία της COP29 εργάζεται για να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια νέα δέσμευση επέκτασης της παγκόσμιας χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας έξι φορές σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2022, στοχεύοντας στα 1.500 γιγαβάτ έως το 2030. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση των επενδύσεων στα ενεργειακά δίκτυα, προσθέτοντας ή ανακαινίζοντας πάνω από 50 εκατομμύρια μίλια υποδομών έως το 2040.

Εκτός από αυτές τις πρωτοβουλίες, οι ηγέτες της COP29 έχουν ζητήσει μια “COP Truce” για να τονίσουν τη σύνδεση μεταξύ ειρήνης και κλιματικής δράσης. Παρά τις συνεχιζόμενες δεσμεύσεις για το κλίμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων έφτασαν σε νέο υψηλό το περασμένο έτος.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next