Χονδρική αγορά ενέργειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκδίδει νόμο για την προστασία από χειραγώγηση της αγοράς

Η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προστατευμένη από τη χειραγώγηση της αγοράς. Το Συμβούλιο ενέκρινε έναν νέο κανονισμό που θα ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διασφαλίσει τον ανοιχτό και δίκαιο ανταγωνισμό στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας.

Ο κανονισμός θέτει τη βάση για αυξημένη διαφάνεια και ακεραιότητα της αγοράς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών ενέργειας.

Ορίζει επίσης πιο σαφείς και αυστηρότερες απαιτήσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά της ΕΕ που διαμένουν σε τρίτη χώρα. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να διορίσουν εκπρόσωπο σε κράτος μέλος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι συμμετέχοντες στην αγορά χονδρεμπορικής ενέργειας. Ο εκπρόσωπος πρέπει να οριστεί με γραπτή εντολή και να εξουσιοδοτηθεί να ενεργεί εκ μέρους του συμμετέχοντα στην αγορά.

Ο νέος κανονισμός παρέχει στη «Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Συνάρτηση για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας» (ACER) το δικαίωμα να διερευνά υποθέσεις με διασυνοριακή διάσταση, όπου επηρεάζονται τουλάχιστον δύο κράτη μέλη.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να αντιταχθούν στην άσκηση των ερευνητικών αρμοδιοτήτων της ACER όταν αυτές έχουν κινηθεί επίσημα ή έχει διεξαχθεί έρευνα με βάση τα ίδια περιστατικά. Οι αρχές θα έχουν προθεσμία το πολύ 3 μηνών για να υποβάλουν ένσταση.

Ο κανονισμός εισάγει νέα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ACER για τη διεξαγωγή ερευνών: για παράδειγμα, θα μπορεί να διεξάγει επιτόπιους ελέγχους και να εκδίδει αιτήματα για πληροφορίες, ενώ θα εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνει δηλώσεις.

Η ACER θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με επιτόπιους ελέγχους, αιτήματα πληροφοριών και εξουσιοδοτήσεις ή ανάκληση αδειών πλατφορμών εμπιστευτικών πληροφοριών και μηχανισμών εγγεγραμμένης αναφοράς.

Επιπλέον, η ACER θα έχει την εξουσία να επιβάλλει περιοδικά πρόστιμα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αποφάσεις επιτόπιων ελέγχων και αιτήματα πληροφοριών.

Η αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων για παραβάσεις ή παραβιάσεις των απαγορεύσεων ή των ουσιαστικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στον κανονισμό θα παραμείνει στα κράτη μέλη.

Comments are closed.