Ο Όμιλος ΟΤΕ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του με την ίδρυση του Νέου Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το πρωτοποριακό project, πέρα από την διαφύλαξη της πλούσιας κληρονομιάς του Ομίλου, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κέντρο τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.
«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους.» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη.
Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.
Η αρχιτεκτονική μελέτη, με επικεφαλής το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, συνδυάζει σεβασμό στην ιστορική μνήμη του κτιρίου με σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της βιωσιμότητας.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.
Εκτός από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, το Νέο Μουσείο θα διαθέτει:
-
- Εκπαιδευτικούς χώρους: Αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και διαδραστικές δραστηριότητες για μαθητές, φοιτητές και το ευρύ κοινό.
- Χώρους ψυχαγωγίας: Καφέ, εστιατόρια και άλλους χώρους χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες.
- Πολυχρηστικό ισόγειο: Χώρος που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις και άλλες δραστηριότητες.
Η κατασκευή και η λειτουργία του Νέου Μουσείου ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας, με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.
Το Νέο Μουσείο θα φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχεία και άλλα τεκμήρια που αφηγούνται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από τις πρώτες εφευρέσεις έως σήμερα.
Οι εκθέσεις θα είναι διαδραστικές, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα, για να προσφέρουν στους επισκέπτες μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία.
Το Νέο Μουσείο θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, φοιτητές και το ευρύ κοινό.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολυπολιτισμικό χώρο το νέο Μουσείο, ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης ή εθνικότητας.
Θα λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης και διαλόγου το Μουσείο, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν εμπειρίες και να γνωρίσουν τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.
Το Νέο Μουσείο θέλει να συμβάλλει ενεργά στην κοινωνία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συνέδρια, workshops και άλλες δράσεις που προάγουν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καινοτομία.
Το Νέο Μουσείο του Ομίλου ΟΤΕ αποτελεί ένα φιλόδοξο project που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Όμιλο και για την πόλη της Αθήνας. Αυτό το πρωτοποριακό Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κέντρο τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία μάθησης και ψυχαγωγίας.
Συνολικά, το Νέο Μουσείο του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα.